CGT DAVANT LA REFORMA DE LA SEGURETAT SOCIAL

tornar

La Mesa per a la Reforma de Seguretat Social, en la qual les posicions de sindicats CC.OO + UGT, CEOE i Govern, es troben molt prop, sembla que serà presentada com altre gran “pacte social”, en breu…

Des de 1985, any de la primera gran reforma de la Seguretat Social, que va endurir els requisits d'accés per a tenir dret a una pensió contributiva i va allargar el període de càlcul (baixant d'aquesta forma la quantia de la pensió), passant per la segona contrarreforma de l'any1997 (racionalització del sistema de pensions i seguretat social), que va allargar el període de càlcul de dos a vuit anys –de forma progressiva en el temps-, amb la consegüent retallada a la quantia de la pensió, per tal d'arribar al gran pacte polític denominat “El Pacte de Toledo” en el 95 i la seva posterior revisió en el 2002, i  fins a aquesta nova reforma, les reformes han girat entorn de dos eixos:

Un: la disminució real de la prestació pública en la quantia de la pensió, obligant d'aquesta manera a “invertir” rendes salarials (molt minses) en plans i fons de pensions privats.

 I dos: l'allargament del període de càlcul a l'hora d'establir la quantia de la prestació.

La Reforma Laboral signada el 9 de maig introdueix una retallada en els fons o ingressos al sistema de seguretat social: els empresaris cotitzaran menys. La Reforma de la Seguretat Social que ens anuncien allarga el període de càlcul als 15 anys efectius, de manera que suposa més cotitzacions per part dels treballadors i treballadores per a compensar la disminució d'ingressos per part dels patrons.

Alhora, penalitza la jubilació anticipada (dels 60 anys passa als 61 anys) i endureix els coeficients reductors quan el treballador/a vol jubilar-se abans dels 65 anys, al mateix temps que “premia” a aquells treballadors/as que vulguin romandre més enllà dels 65 anys... Tot un negoci: l'empresari disminueix els seus ingressos via reducció de quotes, el treballador ha de fer més ingressos a l'augmentar-li el període de càlcul (15 anys efectius) i, tendrá dret a una menor prestació, perquè li incentiven que continuï treballant fins als 70, 71, 80...

 El mercat privat, sobretot el financer, sempre ha considerat la necessitat de mossegar la Seguretat Social  en tant era un plat  massa sucós com per a seguir sent “monopoli” públic.

L'any1987 es va sancionar la llei de Planes i Fons de Pensions privats, els quals s'introdueixen en la societat amb un argument miserable: el dèficit del sistema públic de la seguretat social i la seva fallida financera en cas de no introduir correccions i racionalització. En el 2004, totes les Administracions Públiques creen el Pla de Pensions Privat per a més de 2,5 milions de treballadors/as. Ara ens enfrontem a un pas més en la destrucció del patrimoni públic, i el Govern, amb el consentiment i beneplàcit dels “agents socials” (sindicats CC.OO. i UGT) i la “alegria” de la CEOE, a través de la nova Llei d'IRPF, “premia” els desgravaments fiscals dels fons privats de pensions. És el món al revés: La política institucional, vengui de la Comissió Europea, dels governs dels diferents països de la UE o dels “agents socials”, segueix aliena a la recerca d'altres solucions que col·loquin l'accent en les persones i no en el mercat.

CGT no pot quedar-se en la reflexió sobre el grau de racionalitat o irracionalitat que les diferents polítiques de governs, empresaris i sindicats majoritaris discuteixen i sancionen. El nostre compromís és amb la realitat social i dels debats i de les reflexions hem de passar a la mobilització de les nostres idees perquè aquestes compleixin el paper de transformar aquesta realitat complexa, difícil i cada vegada menys solidària.

CGT aposta i lluita per la cultura dels drets socials per a tots i totes.

Davant aquesta situació, des de CGT fem una crida a continuar en la fermesa de la mobilització, que es materialitzarà, entre altres accions, en la manifestació que convoca CGT el 10 de juny a Madrid.

 MANIFESTACIÓ CONTRA LA REFORMA LABORAL, LA DIRECTIVA BOLKESTEIN,

PEL REPARTIMENT DE LA RIQUESA I ELS DRETS SOCIALS.

10 DE JUNY DE 2006 ,

 MADRID 18:00 HORES PLAÇA D'ESPANYA