Tunísia:
Entrevista amb Fathi Chamkhi, activista de la Lliga de l'esquerra obrera (LGO) i del Front Popular, sobre el nou govern i la política de Front Popular



 
El 5 de febrer, un 81,5% del Parlament va votar la confiança en el nou govern, amb la missió d'intentar tancar el parèntesi revolucionari obert el 14  de gener de 2011.

Quina és l'orientació dels partits en el govern?

 Encara que es reclamin de la "modernitat" de l'islamisme o del liberalisme, la veritat és que en els fets no hi ha diferències. Ho saben molt bé!  A més cap d'ells té veritablement un projecte per a una Tunísia que ha rebutjat l'austeritat i la reestructuració neoliberal, i segueix negant-se a assumir els costos.

 El que els importa és convèncer els vertaders amos de Tunísia, és a dir, el capital estranger, i que representen una alternativa viable a l'antiga dictadura.  Òbviament segueixen les seves polítiques neoliberals, independentment dels drets dels tunisians a disposar lliurement de si mateixos.

Durant més de dos anys, els partits Nidaa Tunes i Ennahda han passat gran part del seu temps explicant que els seus projectes eren incompatibles. Com s'explica que ara es trobin en el mateix govern?

Les seves diferències de façana queden en el camí. Han acabat les crides de Nidaa cap a una àmplia aliança dels demòcrates per a la defensa de la "societat civil"  contra l'amenaça islàmica, que li han permès construir i guanyar les eleccions.

Acaba, també, el discurs del partit islamista en la necessitat de defensar la revolució contra els representants de l'antic règim de Ben Ali.
Un cop passades les eleccions, les màscares han caigut. És l'hora de la "unió sagrada".

És clar que les diferents expressions de la contra-revolució s'estan preparant, unides per a la contra-ofensiva contra la classe obrera i la joventut que exigeixen una vida millor i un futur.

Quins impactes té aquesta aliança en les files i en l'electorat de Nidaa i Ennahda?

 Molts, sobretot els que van votar per Nidaa, que  se senten traïts per aquesta aliança que reinstal·la en el govern als islamistes que volien llevar-se del mig votant per Nidaa. L'argument del "vot útil" contra l'amenaça islamista havia permès a Nidaa guanyar vots de diversos partits, així com alguns dels del Front Popular.

 Ennahda, per la seva banda, sense poder fer res contempla l'estrenyiment de la seva base electoral. El seu discurs ideològic, que li va permetre guanyar les eleccions de 2011, s'està caient a trossos: després del seu fracàs en el poder, la seva aliança amb Nidaa,els lleva tota credibilitat davant els ulls d'amplis sectors de les classes treballadores que havien caigut fa tres anys sota l'encís de la ideologia islamista.

Quines són les raons adduïdes pel Front Popular (FP) de negar-se a votar la confiança en el govern, i les raons de pes per participar?

En primer lloc, la negativa de la presència en el govern dels ministres d'Ennahda. En segon lloc, la negativa a veure també els dirigents de l'antic règim de Ben Ali.

Finalment, el més important, és el rebuig del programa econòmic i social del govern, que no és més que una nova versió 'més àmplia i profunda que l'aplicada per Ben Ali.

Aquest posicionament és al meu entendre molt bo. Encara que hi ha hagut algunes deficiències en la coherència del discurs del Front Popular, en última instància ha sabut desmarcar-se  de tots els components de l'aliança contra revolucionària actualment en el poder, que reuneix  els "modernistes" i els islamistes.

Quina serà la política econòmica i social del govern?

El tren ja està en marxa! El govern continua en el mateix carreró sense sortida, intentant anar més ràpid. En concret, el govern vol continuar amb l'execució del segon pla d'ajust estructural dictat pel FMI i el Banc Mundial, així com els nous acords de lliure comerç amb la Unió Europea. L'holocaust social, continuarà, de manera que és probable que faci, una vegada més, la situació explosiva.

Quin balanç fa del Front Popular en l'actual etapa ?

En una situació de greu crisi social, tenir 15 diputats de 217 (menys del 7%), no és suficient. Ho veig com una derrota. Estem molt per darrere Nidaa (86 diputats) i Ennahda (69 diputats). L'FP fins i tot s'ha quedat per darrera de UPL (16 seients), un partit creat des de zero per un home de negocis dubtosos, que ha estat durant molt temps a Líbia i que va tornar després de la caiguda de Gaddafi.

Així i tot la votació al FP podria haver estat pitjor a causa dels errors d'organització, la  feblesa de l'anàlisi de la situació concreta, la vacil·lació política i els dubtes.

El fet d'haver estat pinçat per Nidaa, després de l'assassinat de Mohamed Brahmi al juliol de 2013, en el Front de Salvació Nacional (FSN) va ser un error. Això és molt clar ara.  Nidaa va treure un gran benefici polític amb les seves maniobres dins el FSN  i la forma en què es va dur a terme al gener de 2014, el desallotjament del poder d'Ennahda.

L'impacte negatiu dels errors tàctics del Front Popular i la seva falta de claredat estratègica, ha estat minvat per l'actitud dels seus adversaris polítics.

Hi havia, per exemple, un intens debat dins del Front Popular, en la qüestió de les aliances electorals: part de l'FP es situava en l'onada del "vot útil" i va afavorir una àmplia aliança electoral anti-Ennahda. Nidaa finalment va ajudar a resoldre aquest debat amb la decisió d'anar sol a les eleccions.

El mateix va passar per al vot de confiança en el nou govern, en el qual el FP va fer la impressió de dubte sobre la seva participació en el govern juntament amb Nidaa.  Al mateix temps, Nidaa va ser molt temptat per una aliança amb Ennahda. És cert que un corrent minoritari dins Nidaa, es va oposar a l'aliança amb els islamistes i que volia reforçar la seva posició mitjançant la recerca d'un acostament amb el Front Popular. Però al final, Nidaa  va triar l'aliança amb Ennahda.

El que és positiu és que, encara que el Front Popular ha comès errors, ha aconseguit superar-los.
Ara totes les forces que van votar la confiança en el govern tracten d'aïllar l'FP. Però en el Front Popular hi ha elements suficients per fer pinya, millorar la seva organització, aprofundir en les seves idees i avançar en les pròpies solucions.

Segueixo sent optimista sobre el seu futur, encara que no és una conclusió inevitable. La situació és difícil, però el Front Popular ha demostrat la seva capacitat per gestionar les tensions i corregir els errors. Ha madurat, tot i que encara es registren deficiències en les anàlisis.
L'FP té de fet a les seves files als activistes amb les habilitats i experiència necessàries per a formular un projecte coherent i comprensible.
Encara no s'ha limitat a actuar en el marc parlamentari , i pren el seu lloc en les mobilitzacions contra la crisi econòmica i social al país.

Entrevista realitzada per Dominique Lerouge per a " l'Anticapiraliste"