Any 1283

         
Any 1283-Othman governa Algèria.

         
Any 1283- “Blanquerna”, obra de Ramon Llull escrita a Montpeller.


9 de gener de 1283 - Mor Wen Tianxiang, escriptor i polític xinès
         
15 de gener de 1283- Bonaventura Vadell en el seu testament deixa sis diners a l'hospital de Sóller.

         
23 de gener de 1283 - Arnau Burgues, batle de Mallorca, concedeix llicència al ciutadà de Mallorca Guillem Godafre per a desplaçar-se amb el seu lleny a Teneç amb els mariners Pere Bostans, Berenguer Seva, Romeu de Saragossa i Guillem Seguí. Pere Reya obté llicència per anar amb el lleny a Giger amb Bernat Sunyer, Pere Rabassa, Bernat de Vallverd (AHM, RP 1105)

         
març de 1283 - Mor Yaghmoracen Ibn Zyan, berber zenata, fundador de la dinastia dels Abdalwadides o Ziànides  a Tlemcen (Algèria). El succeeix Othman Ibn Yaghmoracen.

         
21 de març de 1283-Guillem de Sesplanes ven un alberg de l'alfondec a Berenguer Vilafreser.


1 abril 1283 -Durant la lluita pel poder en el naixent Regne de Granada, el soldà meriní (Marroc) Abu Yusuf llança un atac contra Màlaga, conquerint les places fortes de Cártama, Coin i Fuengirola, deixant delimitada la zona per ell controlada i guarnint les fortaleses d'Estepona i Coin.

9 d' abril de 1283 - Mor Margarida d'Escòcia, reina noruega.

20 abril 1283 - Roger de Llúria és nomenat almirall de l'Armada aragonesa de Sicília per Pere III d'Aragó.

3 maig 1283

Té lloc un sagnant combat entre l'esquadra aragonesa, manada per Roger de Llúria i la francesa de Guillem Cornut, que acudia a auxiliar l'illa de Malta, assetjada pels catalans. Durant el combat, el propi Roger de Llúria és ferit per una sageta llançada pels francesos que havien abordat la nau capitana d'Aragó.
        
22 de maig de 1283 - Gualtiero di Caltagirone, rebel sicilià alçat al castell de Butera contra el domini aragonès i angeví és decapitat davant el rei Pere.


1 de juny de 1283 - En el Tractat de Rheinfelden, el duc Rodolf II d'Àustria reclama els seus drets sobre els ducats d'Àustria i Estiria.

         
8 de juny de 1283 -L'almirall Roger de Llúria enfronta les seves galeres amb l'armada angevina dirigida pels almiralls provençals Guillem Cornut i Bartolomeu Bonví en el Combat de Malta, i evita el desembarcament angeví a Sicília. Guillem Cornut mor en combat. Els provençals perden 10 galeres.

         
16 d'agost de 1283-Pacte de Carcassona de Jaume II de Mallorca amb Felip III de França. Jaume II es compromet a donar suport i deixar passar les tropes franceses pels seus territoris contra el rei Pere.(Arxiu Històric Nacional de França - Archives Nationales J-598, 5)

         
23 d'agost de 1283-El papa Martí IV, com a conseqüència dels fets sicilians, privar al rei Pere II d'Aragó dels seus regnes i investeix Carles I de Valois, segon fill del rei Felip III de França amb la corona d’Aragó, la de València i el comtat de Barcelona .

         
17 d'octubre de 1283 Jaume II de Mallorca tracta amb Felip d'Ardit a Carcassona la presa d'Aragó.

         
5 de desembre de 1283- Ramon de Villalta ven a Jaume II tots els béns de l'orde del Sant Sepulcre.


         
any 1285 a Mallorca Ixent