L'any 1969 en la memòria

    Desprès del sisè any d'estudis els alumnes feien el noviciat al Santuari de Cura on prenien els hàbits, però aquell any va canviar-se el règim d'estudis i els frares decidiren que haviem de cursar el curs preuniversitari. Aquesta nova mesura tenia un gran avantatge en la validació dels estudis, però a la vegada era un problema per a la butxaca familiar en una família proletària. Tenia 17 anys quan vaig aprovar les proves de maduresa del Curs Preuniversitari, i va ser en la convocatòria de setembre perquè el professor que m'examinava, cosí de ma mare, em va suspendre de Llatí i Grec a les proves del mes de juny. Jo no era més que un alumne molt mediocre, però era la primera vegada en la meva vida escolar que me suspenien. La carabassa venia d'un parent de ma mare que va obtenir plaça vitalícia a l'Institut gràcies a la camisa blava. Ma mare en canvi era filla d'un repressaliat republicà.

   Aquell any vaig sentir parlar per primera vegada dels conceptes d'estructura i superestructura en Marx en l'explicació de filosofia explicada per un religiós franciscà que alguns dies anava a treballar a una cantera de marès propera.

  L'any 1969 va acabar per al País basc amb un total  de 1.953 detinguts i 300 persones que es van veure obligades a exiliar-se. El Tribunal d'Ordre Públic havia condemnat amb 223 anys de presó a 93 militants de partits polítics il·legals, i s'havien realitzat dos Consells de Guerra, un d'ells sentenciat amb una pena de mort, encara que commutada en últim moment.

Aquest mateix any s'inaugurà l'Auditòrium construït en el passeig Marítim de Palma.El  pressupost de la Seguretat Social és gairebé equivalent al 50% del pressupost de l'estat i durant l'any 1969 és de 141.430 milions de pessetes.

 

  

Jaime Enseñat Juan , batle franquista d'Andratx

Any 1969-Jesús Monzón Reparaz, exdirigent comunista i de la Resistència a França i a l'Estat Espanyol , perseguit pels carrillistes, s'instal·la a Mallorca on funda l'Institut Balear d'Estudis Empresarials.

Any 1969 - Íñigo de Arteaga, duc de l'Infantado, és el capità general de les Balears i Victor Hellín Sol, el governador civil. El president de la Diputació provincial és Rafael Villalonga. El batle de Palma és Sebastián Alzamora. El delegat provincial de Juventudes és Juan Sastre Soler.

Any 1969 - El pressupost municipal de Palma per l'any 1969 és de 454 milions de pessetes.

Any 1969 - Antonio Borrás Sabater és el president i Bartolomé Ventayol és el secretari del sindicat vertical franquista de la construcció, vidre i ceràmica. Pedro Joy Munar és el secretari comarcal del sindicat vertical a Inca.

Any 1969 - Rafael Alcina Mir professor d'educació física i de Formación del Espíritu Nacional, és el nou cap local de la OJE a Llucmajor.

Any 1969-Guillem Rosselló Bordoy dirigeix la campanya d'excavacions de Son Oms.

Any 1969-Guillem Rosselló Bordoy dirigeix la campanya de la segona fase de restauració del talaiot de de Sa Cova de sa Nineta.

Any 1969-Inici del trasllat i reconstrucció d'un santuari del poblat d'Almallutx a càrrec de Bartolomé Enseñat Estrany, per tal de salvar-lo de l'embassament. Excavació per part del mateix del Coval d'En Pep Rave en el barranc de Biniaraix.

Any 1969- Gregorio Suau dirigeix a Santanyí el periòdic "Afan" de la Delegació Local de Juventudes afí al regim franquista.

Any 1969 -Juan Juan Santandreu és el secretari de la Delegació Local dels Sindicats franquistes a Manacor.

Any 1969-Joan Camps Coll dirigeix la campanya d'excavació del "Corral dels Porcs" a Lloseta.

Gener de 1969 L'exèrcit d'alliberament marroquí, impulsat per l'Istiqlal fa abandonar l'Ifni als espanyols

5 de gener de 1969 Llançament de la Sonda Atmosfèrica Venus 5

10 de gener de 1969 Llançament de la Sonda Atmosfèrica Venus 6
13 de gener de 1969 "The Beatles" treuen el disc ""Yellow Submarine".

15 de gener de 1969-Gabriel Alzamora López es el nou procurador franquista en representació dels Ajuntaments de Balears.


17 de gener de 1969 Mor Enrique Ruano en caure al pati interior d'un edifici on l'havia traslladat la policia
24 de gener de 1969 A les protestes per la mort de Estat d' Enrique Ruano, la dictadura declara l'Estat d'Excepció.

Llegit en "El Comunista", periòdic del MC (m-l) de gener-febrer:

Los revisionistas no acaban de entender que la burguesía no practica la colaboración de clases más que cuando se siente ahogada en extremo. Partiendo de una subestimación criminal de las fuerzas de la reacción estos señores gritan de continuo a la oligarquía: "| Colabora con los obreros y te será mejor!" Como respuesta, el movimiento obrero ha sufrido en su carne la represión más dura y continuada. Y no bastan los golpes recibidos para hacer renunciar a esta gente de su empecinada tozudez reformista. Por el contrario, vemos cada día como continúan sermoneando de igual modo al Gobierno, limosneando la colaboración de clases y recibiendo el palo por respuesta. Para los reformistas no hay peor desgracia que vivir bajo un régimen que no tolera la reforma. La imposibilidad de esas reformas, les lleva a repetir de contínuo que "el fascismo agoniza", que están "quebrando las formas fascistas de poder'', que "los evolucionistas ganan terreno", que "avanzamos con paso firme hacia la huelga nacional" y otras frases vacías por completo de contenido real. La realidad de la lucha de clases, cruda y exigente repele de continuo esa política.

Al pasar la reacción a la ofensiva, ha golpeado el centro mismo del movimiento obrero. Ha encarcelado a los líderes más destacados de Comisiones Obreras. Ha reducido al minino las posibilidades legales deponiendo a mansalva enlaces y jurados. Víctima de la burooratización de los organismos dirigentes de Comisiones Obreras, el movimiento no ha podido asegurar la sustitución de los líderes encarcelados. Quemadas las posibilidades legales, no ha podido organizar en la suficiente medida la lucha ilegal.febrer de 1969 Assalt feixista amb còctels molotov a la facultat de Magisteri ocupada. Hi participa el feixista Giancarlo Cartocci.

Febrer de 1969 - Guillermo Timoner esdevé tinent de batle franquista a Manacor després de la mort del que ho era, Miguel Puigrós Jaume.

Febrer de 1969 - Reforma del convent dels dominics de Manacor.

4 de febrer de 1969- Iàsser Arafat és escollit president del comitè executiu de l'OAP.

24 de febrer de 1969- El Mariner 6 arriba a Mart i passa a 3,43 kms de l'equador del planeta.

27 de febrer de 1969- Mor Domenico Congedo, anarquista, en intentar fugir de l'assalt feixista a la facultat de magisteri de Roma ocupada en protesta contra Nixon.

Febrer de 1969 - Montuïri té 2.850 habitants, 32 menys dels que tenia l'any 1960.

9 de febrer de 1969 - Col·locació de la primera pedra de l'església de sant Jaume del Port de Felanitx.

Març de 1969- Conflicte entre Xina i URSS a la Illa de Damanski.Moren 34 soldats soviètics.

Març de 1969- XIII Conferència dels Gruppi Comunisti Rivoluzionari-Hi participen 40 militants després de la crisi de 1968 que la deixà enfonsada.

2 de març de 1969- Enfrontaments entre les tropes soviètiques i xineses a Ussuri

2 de març de1969-Convenció nacional anàrquica a Pisa

13 de març de 1969 - Enterrament a Andratx  de Bernat Jofre Roca, antic batle de Palma.

14 de març de 1969 - Inauguració de l'imatge de sant Salvador de sant Elm, obra d'Horacio de Eguia.

19 de març de 1969-Guillem Vidal troba una cova artifical prehistòrica a So N'Amer (Caló d'En Ferrà).

23 de març de 1969- Mor Juan Muntaner Bujosa cronista oficial de Palma durant el franquisme (1949)

28 de març de 1969- Es decreta una amnistía per a tots els delictes anteriors al 1 d´Abril de 1939 a Espanya
Abril de 1969-"De la superestructura"".-Louis Althousser.

Abril de 1969-  Es proposa la concesió de llicència municipal per a les obres de Ia urbanització d'Es Figueral (Marratxí)


9 d'abril de 1969-Assassinats Carmine Citro i Teresa Ricciardi pels trets de les forces repressives arrel d'una manifestació a Battipaglia.

15 d'abril de 1969- Trobada de xeremiers en el Teatre Principal de Palma.


16 de maig de 1969 Venus 5.-Envia dades atmosfèriques 93-97% diòxid de carboni,2-5% nitrògen,4% oxìgen

17 de maig de 1969-Venus 6 arriba a Venus ,dona dades i es perd per la pressió


23 de maig de 1969-Estància a Palma del Doctor Barnard , pioner dels transplantaments de cor.
Juny de 1969  Pompidou,president

1 de juny de 1969- José María Aznar, membre del FES, es manifesta per una Falange alternativa (carta al diari SP).

4 de juny de 1969- L'exèrcit de Mobutu reprimeix una manifestació al Congo i moren més de 100 estudiants.

7 de juny de 1969- Plouen 85,7 litres per m2 a S'Avall (Ses Salines)

8 de juny de 1969-Richard Nixon anuncia la retirada de Vietnam de 25.000 soldats dels EUA

20 de juny de 1969-El Consell de ministres aprova la construcció dels embassaments del Gorg Blau i Cúber.

23 de juny de 1969 "Fundació d' "Il Manifesto" per Rossana Rossanda i Luigi Pintor"

24 de juny de 1969 Guerra del Fútbol entre El Salvador i Hondures

26 de juny de 1969 Inauguració de la Policlínica Miramar a Palma.

Juny de 1969 - Boda a Vinagrella, propietat dels marquesos de Verger, de Concepción Zaforteza Villalonga amb Manuel Rossiñol de Zagranada Fuster.

30 de juny de 1969 Mor Moshé Tshombe, polític congoleny

A l’estiu de 1969 un grup que tenia el seu origen en el  Frente de Liberación Popular - Front Obrer de Catalunya - Euskadiko Sozialisten Batasuna (FLP-FOC-ESBA), es manifesta en favor del  trotsquisme.
El grup, que tenia nuclis de militants a Barcelona, Madrid i Pamplona, va ser conegut
pel nom de la seva revista, Comunismo.

13 de juliol de 1969  Lunik 15.- Cau i es destrueix a la Lluna.

14 de juliol de 1969 - Juan Ceva Alonso i José Salazar Belmar (Balears) formen part de la Junta Nacional de Antiguos Miembros del Frente de Juventudes (La Vanguardia 15.07.1969)

16 de juliol de 1969  Apollo 11.-Llançament.Tripulat per Neill Armstrong,Edwin Aldrin i Michaell Collins
21 de juliol de 1969  Neil Armstrong a la Lluna. Presa de mostres.

23 de juliol de 1969 Juan Carlos de Borbón y Borbón jura els Principis del Movimiento Nacional i les Lleis Fonamentals de Franco

5 d'Agost de 1969 El Mariner 7 arriba a Mart i passa a 3,55 kms del pol sud de Mart.

 

15 d'agost de 1969- Mor José García-Ruíz Rosselló, tinent coronel d'enginyers, propietari de part de Cala Major.

18 d'agost de 1969-Comença la segona campanya de restauració de "Sa Cova de Sa Nineta" a càrrec de Joan Camps Coll.Plou.

25 d'agost de 1969-Plou a Son Serra de Marina.

29 d'agost de 1969-Plou a Son Serra de Marina.

30 d'agost de 1969-Dissabte.Plou a Son Serra de Marina.


31 d'Agost de 1969 Junta Militar de Màrcio de Souza,Augusto Hamann Rademaker, Aurélio Lyra al Brasil.

1 de setembre de 1969 Derrocat Idris, monarca senusi a Líbia per un cop d'Estat dirigit per Muammar el Gadafi


3 de setembre de 1969-S'inaugura l'Auditòrum de Palma amb un concert de Herbert Von Karajan i la Filharmònica de Berlín.

24 de setembre de 1969 Ton Duc Thang, president de la República Democràtica del Vietnam.

26 de setembre de 1969 - RESOLUCION de la Dirección General de Puertos 11 Señales Marítimas por la que se concede a don Bartolomé Siquier Bauzá (exbatle franquista  de Pollença) la ocupación de terrenos de dominio público en la zona de servicio del puerto de Pollensa (Mallorca) y se legalizan las obras construídas. consistentes en terrazas.

Por Orden ministerial de esta fecha, la Dirección General de Puertos y Señales Maritimas, por delegación del excelentísimo señor Ministro de Obras Públicas, ha otorgado a don Bartolomé Siquier Bauzá una concesión. cuyas características son las siguientes: Provincia: Baleares Zona de Servicio del Puerto de Pollensa. Superficie aproximada: 47,50 metros cuadrados. Destino: Construcción de terrazas. Plazo de concesión: Veinte años, Canon unitario: 62 pesetas por metro cuadrado y año. Instalaciones: Terraza cubíerta o porche en la planta baja de un edificio y terraza descubierta de 27,84 metros cuadrados en la planta superior; ambas con pavimento de baldosa y barandilla de hierro. (BOE 273 de 14/11/1969)

27 de setembre de 1969 Mor assassinat Cesare Pardini a trets de la policia en una manifestació contra els coronells grecs a Pisa.


26 d'octubre de 1969 - Mor Maria Coll Roca, marquesa de Casa Ferrandell.


Novembre de 1969 - L'Ajuntament de Palma compra dos solars amb un total de 23.700 metes quadrats per a la construcció de dos instituts en el Polígon de Llevant.

1 de novembre de 1969 - Mor l'escriptor i apotecari Bernat Vidal Tomàs.

3 de novembre de 1969- El ministre de treball Romeo Gorria concedeix la medalla de plata al mèrit en el treball al falangista José Maria Pereiro Randulfe.

5 de novembre de 1969 - Dimiteix Miguel Bonnín Valls, batle franquista de Llubí i el substitueix el tinent d'alcalde Rafael Miquel Bauzà.

9 de novembre de 1969-Mor Miquel Forteza Piña, inspector de la Jefatura d'Obres Públiques i escriptor.


14 de novembre de 1969 Llançament de l´Apollo XII tripulat per Conrad,Bean i Gordon.

17 de novembre de 1969 Negociació de les SALT (Limitació d´Armes Estratègiques)

19 de novembre de 1969 Apollo XII allunitza a l´Oceanus Procellarum on recullen parts del Surveyor 3.

25 de novembre de 1969 - Subhasta del bar de l'Aeroport de Son Sant Joan per import de 21 milions de pessetes anuals.

26 de novembre de 1969-Nova vaga d'estudiants de l'Escola de Comerç de Palma.

Els ramaders que engreixen porcs es queixen perquè per aquests es paguen 33 pessetes el quilo i en canvi es comercialitzen a les carnisseries entre les 120 i 150 pessetes el quilo.

S'aprova el projecte del Club de Mar de Palma.

Inici d'obres de la nova església parroquial de S'Arenal.

Aprovació d'un pressupost de 5.400.000 pessetes per a la xarxa de clavegueram de Cala Rajada.

Dragat de Can Barbarà.

Comença l'enderrocament del passeig de la Riba a Palma.

Mor en accident de trànsit a Capdepera al pas d'un camió, el nin de 10 anys Pere Ferrer Vives.

Mor Gabriel Campins Morey, antic batle d'Inca.

Desembre de 1969- Inici de l'ampliació de la carretera de Valldemossa a Deià.


pedro galmés riera

1 de desembre de 1969 - Pedro Galmés Riera, és el nou batle franquista de Manacor. Lorenzo Femenías Durán és tinent de batle.

Jaime Fuster Massanet és el nou batle franquista de Capdepera.

3 de desembre de 1969-Victorino Anguera Sansó pren possessió del govern civil de Girona.

12 de desembre de 1969 Explota una bomba contra la Banca Nazionale dell’Agricoltura de la plaça Fontana de Milan.

12 de desembre de 1969 Exploten tres bomes a Roma, contra la Banca Nazionale del Lavoro.

14 de desembre de 1969 Mor Giusseppe Pinnelli a la comissaria, detingut per la  col·locacíó d'una bomba contra la Banca Nazionale del Lavoro a Milan

Eliseo Feijoo escrivia per al Baleares, la premsa del Movimiento

-----------------

Resum de l'any demogràfic a Inca: 323 naixements i 150 defuncions .

Resum de l'any demogràfic a Sa Pobla: 166 naixements (80 nins i 86 nines) i 136 defuncions (4 infants, 52 dones i 60 homes)

Resum de l'any demogràfic a Felanitx: 159 naixements (83 nins i 76 nines) i 136 defuncions (69 dones i 67 homes).

Resum de l'any demogràfic a Pollença: 136 naixements (74 nins i 72 nines) i 84 defuncions (42 dones i 42 homes)

Resum de l'any demogràfic a Llucmajor: 121 naixements i 167 defuncions .

Resum de l'any demogràfic a Campos: 95 naixements (49 nins i 46 nines) i 85 defuncions (36 dones i 49 homes).

Resum de l'any demogràfic a Binissalem: 74 naixements (34 nins i 40 nines) i 50 defuncions (3 infants, 16 dones i 31 homes).

Resum de l'any demogràfic a Porreres: 63 naixements (33 nins i 30 nines) i 61 defuncions ( 3 infants, 32 dones i 26 homes)

Resum de l'any demogràfic a Santanyí: 65 naixements i 77 defuncions.

Resum de l'any demogràfic a Santa María del Camí: 57 naixements (28 nins i 29 nines) i 47 defuncions (26 homes, 21 dones).

Resum de l'any demogràfic a Capdepera: 57 naixements i 53 defuncions (5 d'aquestes, d'estrangers).

Resum de l'any demogràfic a Sineu: 48 naixements (23 nins i 25 nines) i 38 defuncions ( 20 dones i 18 homes)