Any 1970


 

L'any 1970 en la memòria

 

L'any 1970 va ser per a mí un any molt crític. L'any del canvi. Estudiava aleshores un curs introductori a la Filosofia, després d'aprovar el preuniversitari quan poc abans d'arribar la primavera m'aplegà el prior i em convidà a deixar els estudis i a ajudar al meu pare i a la família professionalment com a manobre. Aquell impresentable, ara frare neocatecumenal, poc temps després va exigir al meu pare, picapedrer, 25.000 pessetes si volia obtenir la cartilla d'escolaritat, tot un abús que mon pare , en la seva ignorància, va acceptar pagar.

Després de mitja vida intern es feia difícil canviar, i encara més en una Ciutat on només habitava els dissabtes i diumenges cada quinze dies, i en el temps de vacances.

 

D'entrada vaig decidir mantenir els meus estudis a l'Aliança Francesa. Un certificat de l'Institut Français de Barcelone, vinculat a la Universitat de Tolosa de Llenguadoc  amb data de juny de 1970 em recorda el meu pas per aquella escola. El certificat és del tercer any.

En aquells anys a l'Aliança Francesa vaig conéixer Bernadí Company i Eusebi Riera, antifranquistes.               

La meva preocupació en aquell moment era trobar feina, però, llevat dels estudis, no sabia fer res més, així que un bon dia  de primavera vaig començar a treballar en una obra propera al mercat del Camp Redó que feien els Poquet, i per sort només hi vaig durar mig dia perquè aquell mateix dia m'oferiren un lloc de treball com a auxiliar administratiu en la oficina d'una fàbrica de vi.

Vaig començar que guanyava 3500 pessetes al mes, i vaig haver d'aprendre ben aviat a manejar una màquina de comptes corrents.

A l'oficina no ens deixaven fumar i feiem jornada de matí i horabaixa, excepte els dissabtes que només treballàvem el matí. A l'hora de berenar, hi havia operaris que tiraven miques aposta i tot seguit compareixien un munt  de ratolins.

Mai no vaig veure un gra de raïm a la fàbrica, però si que arribàven camions procedents de Xeste, Jumilla i Utiel, i després s'embotellava.

Moltes vegades els repartidors ens tornaven les botelles que mostraven en el seu interior objetes impropis del comerç del vi, i en teniem una bona col·lecció en exposició.

Un dels administratius ens mostrava les primeres revistes pornogràfiques, que un pilot li feia arribar, quan aquí veure un bikini en pantalla podia considerar-se un excés.

En la fàbrica, els dies que els homes del "Movimiento" convocaven actes d'adhesió "patriòtica" al franquisme, com les relacionades amb el Procés de Burgos,  solien baixar les portes metàl·liques i continuàvem fent feina a l'interior, perquè  per als empresaris no eren aquelles les seves prioritats.

 

 

 

Calvià tenia 4.385 habitants de dret.

La població activa agrària de la Serra de Tramuntana era de 4.251 persones. Esporles tenia 231 persones en el sector primari, Sóller 584 i Bunyola 152.


Francisco Company Bauzá és el nou batle franquista de Sant Joan. Guillermo Cerdà Sabater és el batle franquista de Pollença.

 

Alejandro Vidal posava la veu al servei de Radio Juventud, emissora del Frente de Juventudes franquista

 

Antonio Cirerol era tinent de batle de l'Ajuntament franquista de Ciutat i gràcies als pactes de l'esquerra amb el franquisme es va reciclar a la "democràcia" on va ocupar importants càrrecs institucionals.

Mariano Fernández Gavarrón era el capità general de les Illes Balears.

Juan Llop Pelegrí era el cap del Regiment Mixt d'Artilleria 91.

Miguel Vaquer Melis era diputat provincial del franquisme i amb la "democràcia" va ser regidor de Sant Llorenç.

 

 

 

 

 

 

Gener de 1970- Submarinistes treuen 49 ampolles de mercuri de l'embarcació "Albatros" enfonsat en el Riu de Sa Fusta (Port de Manacor)


Els jornals de les collidores d'oliva són de 125 pessetes. L'oli de 3° graus es ven a 33 pessetes mentre que el de 10 graus es paga a 27 pessetes.


Mor Joan Garí Serra de Porreres en accident laboral a la cantera de Son Grau.


La Diputació provincial aprova una despesa de 3.849.300 pessetes per a la millora de la carretera de Llucmajor a S'Estanyol.


5 de gener de 1970  Mor Max Born


7 de gener de 1970 Suspesos de feina 800 miners d'Hunosa.


9 de gener de 1970 - Mor a Sabadell Alfonso de Zayas Bobadilla, dirigent falangista, responsable de la violència acarnissada practicada pels alçats en favor de la dictadura de dretes a Mallorca.



Lorenzo Villalonga obté el Premio Nacional de Literatura Narcís Oller. Formaven part del jurat Luis Maria Ansón i Gabriel Fuster Mayans (Gafim).

15 de gener de 1970 Mor Leonel Rugama en combat.

15 de gener de 1970- La Direcció General de Seguretat imposa una multa de 50.000 pessetes al ramader de bous Pedro Salas Garau perquè en la cursa de braus del 5 d'octubre de 1969 celebrada a Barcelona un bou tenia les banyes modificades artificialment.


17 de gener de 1970-Mor Ramon Abadal.
23 de gener de 1970  Assalt feixista al liceu Carducci: arrestat l'esquadrista Edoardo Ceft
24 de gener de 1970  Vaga de la minerai asturiana que afecta a 30.000 persones
febrer de 1970  Detingut José María Longo Fernández per fer  propaganda comunista a Gijón
2 de febrer de 1970  Primer transplantament de nervis (Munich)
 Fi de la  vaga a Hunosa
Mor Bertrand Russell
4 de febrer de 1970  Mor Manuel Hedilla, falangista
5 de febrer de 1970  Sorgeixen els Kabouters (Gnomos) a Holanda
18 de febrer de 1970  Esmenada la Constitució Belga (autonomia)
Març de 1970 Nuestra Palabra no 8, publicació del PCE a les Illes Balears.
1 de març de 1970 El Partit Socialista Austríac guanya les eleccions legislatives.

2 de març de 1970- Inauguració de la central d'oficines de Smaya al carrer de Joan Maragall de Palma.

9 de març de 1970-banyalbufar obté la declaració de "paisaje pintoresco".
15 de març de 1970 Ocupació de la fàbrica Aurrerà
15 de març de 1970 Mor Arthur Adamov escriptor
17 de març de 1970  Vaga de solidaritat amb Aurrera
18 de març de 1970 Lon Nol enderroca Norodom Sihanuk
19 de març de 1970  XV Conferència dels Gruppi Comunisti Rivoluzionari que tenen 120 militants

20 de març de 1970-Actuació de Lluis Llach a l'Auditòrium.
24 de març de 1970  Luciano Lama nou secretari de la CGIL
29 de març de 1970 El tercer govern Rumor (Dc, Psi, Psdi, Pri) jura al Quirinale
30 de març de 1970  Fracàs de l'alçament del Sudan

31 de març de 1970 - Orden por la que se nombra Secretario general del Gobierno Civil de Baleares a don Juan Capó Porcel (BOE 77) 


Abril de 1970  Vaga general a Italia

3 d'Abril de 1970-Tanca el cine Actualidades de Palma.
11 d'abril de 1970 Llançament de l´Apollo XIII tripulat per Lovell,Haise i Swigert que salven la vida en el Mòdul
12 d'abril de 1970 Inauguració del museu del palau de l'Almudaina per el vice-president de govern Luis Carrero Blanco, acompanyat del ministre d'informació i turisme Alfredo Sánchez Bella.

17 d'abril de 1970 Mor William E. Süskind, escriptor

18 d' abril de 1970  Mor Ugo Venturini feixista del MSI d'un cop de pedra llançat contra un acte de Giorgio Almirante
21 d'abril de 1970 Govern de Bruno Kreisky a Àustria

El Col·legi d'Advocats de les Illes Balears sol·licita l'aministia per als presos polítics i socials i l'abolició de la pena de mort.
23 d'abril de 1970  Alçament kurd a l'Iran
Giaccomo Mancini nou secretari del Partit Socialista Italià

 

maig de 1970 Dimiteix Rafael Villalonga Blanes, president de la Diputació Provincial de Balears

 

 

4 de maig de 1970- José Alcover Llompart, nou president de la Diputació Provincial franquista.
Maig de 1970  S´Hort del Rei: inauguració
Maig de 1970 Feixistes francesos funden Ordre Nouveau
5 de maig de 1970 Jornada Nacional Xabolista,Hol
6 de maig de 1970 Mor Giovanni Giuriati, jerarca feixista, a Roma
7 de maig de 1970  La Guàrdia Nacional d´Ohio mata 4 estudiants de la Universitat estatal de Kent
12 de maig de 1970 2.000 soldats israelians ocupen el Liban.

13 de maig de 1970-S'aprova el pla especial de s'Illot.
14 de maig de 1970 Aprovat l'Estatut dels Treballadors a la Cambra Italiana
24 de maig de 1970 Grups feixistes acabada una manifestació del MSI assalten la seu de l'Anpi,la lliberia Feltrinelli i la redacció d'Il Giorno a Milan
 Arrestats els feixistes Maurizio Mariano, Savino Libberini, Remo Casagrande, Franco Mojana, Roberto Panzani e Danilo Torrisi.


Juny de 1970 Els Kabouters obtenen un 11% dels vots a Amsterdam i 5 regidors.
1 de juny de1970 Mor Pedro Eugenio Aramburu, executat pels montoneros que el consideraven enemic de la classe obrera i torturador.



4 de juny de 1970  Mor Josep Carner a Brussel·les.


Juliol de 1970- Moren Antonio Huertas Remigio, Cristóbal Ibáñez i Manuel Sánchez Mesa, picapedrers, a trets de la policia en una manifestació convocada per CC.OO.


Juliol de 1970 - Llegit a Rebelión (periódico político comunista, nº 5) : De nuevo ha corrido sangre marroquí por orden franquista. Las fuentes marroquíes hablan de treinta y siete muertos y ochenta y tres heridos. La masacre se fraguó cuando las autoridades franquistas quisieron montar para la opinión mundial una farsa en virtud de la cual los sahauríes se manifestaban para apoyar la presencia colonial en su tierra. Cuando una auténtica manifestación se puso en marcha para desenmascarar la fantochada, las tropas coloniales de Franco abrieron fuego con los resultados enun ciados.

........................................

Areílza, figura que en la actualidad ocupa el candelero de la democracia estilo Carrillo, una vez más ha confesado abiertamente su política con la ocasión de la visita de Rogers a Franco, ante la negativa de Rogers a recibir una comisión compuesta principalmente por Satrústegui, Ruiz-Giménez, Tierno Galvan y Areílza, éste ha declarado que, además de proamericanas, las personalidades demandantes lo que intentan es poner en pie una situación de recambio antes de que el diablo se lo lleve todo por delante.

Esos hombres, y esa política a los que Carrillo propone formar un gobierno al que los comunistas apoyarían "aún sin formar parte de él" (ver Carrillo: "Nuevos enfoques a problemas de hoy").
Frente a esta confianza (es el nombre justo) en políticos de la alta burguesía y en el aparato de represión ("neutralizable"), y junto a la promesa de apoyo a un gobierno burgués neofranquista, ¿qué valen las afirmaciones teóricas sobre la "fuerza decisiva de la clase obrera"?.


De ahí se desprende la actitud del Partido ante el movimiento de masas, particularmente el movimiento obrero: maniobras prácticas antiunitarias mezcladas, eso si, con declaraciones unitarísimas;; despreocupación de los problemas acuciantes del movimiento; desplazamiento del eje político desde ese desarrollo hasta el de la mítica mesa redonda.
Ese es el corazón del problema y sólo resolviéndolo se resuelve al mismo tiempo el problema de volver a poner en pié el Partido de todos los comunistas.

         ...............................

 

7 de juliol de 1970-Els treballadors de la Societat General de Tramvies de Palma demanen 50 pessetes per hora extra, petició que no és atesa.

10 de juliol de 1970-La direcció de la Societat General de Tramvies de Palma acomiada als treballadors que no volen fer hores extra.

11 de juliol de 1970  Mor Agustín Muñoz Grandes general franquista espanyol, excombatent al servei de Hitler.
15 de juliol de 1970- Assassinat Bruno Labate,ferroviari de la SFI-CGIL en una càrrega policial a Reggio Calabria

20 de juliol de 1970 Conflicte laboral a la Companyia de Tramvies perquè els treballadors no cobraven.

Inauguració de la Casa de la Vila a santa Margalida.

21 de juliol de 1970- Vaga a la Companyia de Tramvies de Palma.
26 de juliol de 1970-Mor Antonio de Oliveira Salazar exdictador portuguès.

28 de juliol de 1970-Aprovació per les corts franquistes de la nova Llei d'Educació.

Agost de 1970- Govern d'Emilio Colombo a Itàlia
agost de 1970- Salvatore Francia, feixista organitza el camp paramilitar ""Sigfrido"""
6 d'agost de 1970- Acord Espanya-EUA sobre bases militars.

6 d'agost de 1970- Es signen amb una durada de cinc anys els Acords Executius de Cooperació i Amistat entre l'Espanya franquista i els Estats Units.



setembre de 1970- Posada en marxa dels institus d'Inca i Manacor
17 de setembre de 1970-Assassinat Angelo Campanella per les forces repressives en una manifestació a Reggio Calabria
18 de setembre de 1970- Mor Jimmy Hendrix, cantant, d'una sobredosi
25 de setembre de 1970-Vagues espontànies a Alemanya



Vaga a Hunosa al pou Maria Luisa

Octubre de 1970-Primer Congrés d'Ordine Nuovo a Lucca.


"Los salarios en lo que va de año, han aumentado en un 16,5% y también la cifra del año pasado (12%). Se ha creado una espiral salarios—precios en la que los incrementos do los primeros van por delante." (lnforme del Consejo Superior de las Cámaras Oficiales de Comercio, Industria y Navegación de España sobre la coyuntura económica. Octubre 1970 -Boletín de la Cámara de Comercio, Industria y Navegación de Barcelona. Octubre 1970. Pag. 605).



6 d'octubre de 1970- Anwar al Sadat succeix Nasser
 

16 d'octubre de 1970-Explosió d'un artefacte a les oficines de Ràdio Nacional i Televisió Espanyola al passeig de Gràcia núm. 1 de Barcelona. Fet atribuït al Front d'Alliberament de Catalunya.


Llegit a "Adelante", periòdic de la Joventut Comunista Ibèrica, vinculada al POUM, del gener de 1971:


El 18 de octubre, los trabajadores de SEAT deciden, después de celebrar una asamblea general, ocupar la fábrica en solidaridad con sus compañeros de trabajo despedidos. Esta ocupación duró doce horas. - Era un acontecimiento de suma importancia, pues 22.000 trabajadores se movilizaban por solidaridad y no simplemente por "reivindicaciones económicas". El director de la empresa que se pretende "tecnócrata progresista" pidió al gobernador civil que tomará por asalto la fábrica. La burguesía, recurriendo a los métodos tradicionales no vaciló en enfrentarse con la clase obrera de una manera brutal : grises, guardia civil a pie y a caballo, autotanques, bombas lacrimógenas y de humo e incluso helicópteros . Después de resistir valientemente a los ataques repetidos de la policía, los trabajadores salieron de la fábrica, puño en alto, al grito de "Unidad Obrera I". ijocas horas después, unos tres mil, lograron reagruparse en la Gran Via de Barcelona, manifestaron por las calles y asediaron la sede de la Policía en Via Layetana, al grito de "Franco Asesino!".


19 d'octubre de 1970 Mor Lázaro Cárdenas expresident mexicà
24 d'octubre de 1970-Salvador Allende elegit president de Xile



any1970