En el curs 1965-1966 vaig tenir de professor de matemàtiques a un carlí de Llucmajor (i en conseqüència franquista)  que acabà en el PP, anomenat Mateo Monserrat Pastor. Em va aprovar, tot i que amb ell no vaig aprendre massa més matemàtiques, llevat d'algunes eqüacions molt senzilles, que les que havia après amb Roberto Areschaga Veloso quan tenia vuit i nou anys, altra fatxa del movimiento que va castigar prou els meus dits a cops de regla, tot i que aleshores estava sempre entre els cinc millors alumnes de la classe a l'Escola Graduada de Bunyola. Si eren franquistes no podien ser de cap manera bon professors, però si podien generar gran aversió cap a l'assignatura que pretenien aprendre com sol passar en professor incompetents. Record que un company del meu poble era prou hàbil per falsificar les notes que sovint Monserrat Pastor es deixava al calaix i que modificava al matei temps en el dietari personal, i a vegades falsificava les notes de gairebé tota la classe cap a millor. Sovint pintavem a la pissarra la creu de sant Andreu i els titulars de l'himne carlí de l'Oriamendi que ens havia ensenyat a cantar i ens feia cantar el descendent de migueletes fra Joaquín Tébar en els anys 1962-1963. Abans del final de curs els alumnes regalarem una botella de brandy al professor Monserrat que ens va dir textualment "este detalle ha ablandado mi corazón: veremos si ablanda mi pluma".En el curs 1965-1966 vaig tenir de professor de matemàtiques a un carlí de Llucmajor (i en conseqüència franquista)  que acabà en el PP, anomenat Mateo Monserrat Pastor. Em va aprovar, tot i que amb ell no vaig aprendre massa més matemàtiques, llevat d'algunes eqüacions molt senzilles, que les que havia après amb Roberto Areschaga Veloso quan tenia vuit i nou anys, altra fatxa del movimiento que va castigar prou els meus dits a cops de regla, tot i que aleshores estava sempre entre els cinc millors alumnes de la classe a l'Escola Graduada de Bunyola. Si eren franquistes no podien ser de cap manera bon professors, però si podien generar gran aversió cap a l'assignatura que pretenien aprendre com sol passar en professor incompetents. Record que un company del meu poble era prou hàbil per falsificar les notes que sovint Monserrat Pastor es deixava al calaix i que modificava al matei temps en el dietari personal, i a vegades falsificava les notes de gairebé tota la classe cap a millor. Sovint pintavem a la pissarra la creu de sant Andreu i els titulars de l'himne carlí de l'Oriamendi que ens havia ensenyat a cantar i ens feia cantar el descendent de migueletes fra Joaquín Tébar en els anys 1962-1963. Abans del final de curs els alumnes regalarem una botella de brandy al professor Monserrat que ens va dir textualment "este detalle ha ablandado mi corazón: veremos si ablanda mi pluma".

 



Enderrocament del Passeig de la Riba baixa i part de l'alta al Port de Palma.

Reconstrucció de la murada de sant Pere a Palma.

Construcció del nou edifici social del Club Nàutic de Cala Gamba.

Urbanització de Betlem i Mont Ferrutx.

Palma disposa de 47.200 telèfons.

Any 1966- Decret pel qual es declaren Monument Històric-Artístic tots
els monuments megalítics, coves prehistòriques i altres restes prehistòriques i
protohistòriques de I illa de Mallorca.

Excavació del convent de dominiques de santa Catalina de Sena a Palma sota la direcció de Joan Camps Coll.

Armando Varo González i altres funden una Comissió Obrera al Taller 1 de Seat. L'any 1989 va passar a militar a la CGT.

Vicenç Planas Gual de Torrella, és el nou comte d'Aiamans

Francisca Bonet i Miguel Codolà Camps obren la Pensió Peguere, inici de Valentin Hotels.

Tanca l'empresa paperera de s'Albufera Celulosa Hispánica S.A.

Miquel Forteza Piña publica el llibre "Els descendents dels Jueus Conversos de Mallorca. Quatre mots de la veritat".

Destrucció de Sa Talaia  i del Tancat Vell de Son Catlar Nou. El material és utilitzat per fer grava per a la carretera de Sà Ràpita.


Any 1966 -Miguel Artigues Gili és el batle franquista d'Artà i cap de la Hermandad Sindical de Labradores y Ganaderos. Antonio Nicolau Cerdó és el batle franquista de Campos, el regidor Francisco Ferrer és el cap de la Hermandad Sindical de Labradores y Ganaderos i Juan Tous Lladó és el delegat del Sindicat Vertical a la mateixa vila.José Ferragut Rotger és el cap de la Hermandad Sindical de Labradores y Ganaderos de Pollença.A Sant Joan la Hermandad está dirigida per Miguel Gaya Font i Francisco Bauzá Jaume. A Valldemossa la Hermandad está dirigida per Tomàs Capllonch Cruellas i Lorenzo Pons Sabater

Febrer de 1966 - Mor en accident laboral d'una caiguda a una obra a Lloseta el picapedrer Josep Ramon Morro, de 51 anys.

6 de febrer de 1966 -

Constitució de l'Ajuntament franquista de Llubí sota la presidència del batle Antonio Perelló Perelló. Rafael Miguel Bauza i Juan Sans són nomenats tinents de batle primer i segon. Poc després el batle dimitiria i seria nomenat en el seu lloc el primer tinent de batle.

7 de febrer de 1966-El Consejo provincial del Movimiento se pronuncia a favor de la fundació d'una universitat a Palma.


Nota del "Paris-Baleares" 133:

Estimats compatriotas mallorquins: Es amb profunda tristor que ens veïm amb la obligació de comunicar- vos, a vosaltres llegidors aficionats a les nostres lletres i a la nostra cultura, que possiblement a partir d'ara redactarem la crònica de Fornalutx en castellà més espesses vegades. Aquesta innovació, contraria als nostres sentiments i al nostre ideari, obeix a una disposició presa pel ministeri espanyol d'Informació i Turisme i que afecta a tots els periòdics que s'imiprimeixen a Espanya entre ells "PARIS-BALEARES".


1 de març de 1966 - Inici de la construcció d'una piscina en el Club Nàutic de Palma amb un cost de 3.400.000 pessetes.

11 de març de 1966-Ibn Saud Abd Aziz, rei de l'Aràbia saudita i amic de Franco, arriba a Palma.

13 de març de 1966 - Pedro Porcel imparteix a Andratx una classe de tir que organitza el Frente de Juventudes per als alumnes de la vila, de S'Arracó i del Port.

16 de març de 1966 - Apareix en el BOE la Llei de Premsa i Imprempta coneguda per Llei Fraga.

25 de març de 1966 - Judici per l'assassinat de Paquita Garrido Pérez de 7 anys, crim del que és acusat Miguel Reinaldo Porlán, natural de Lorca i que el dia 29 és condemnat a mort.

Abril de 1966- Otto Hermán Frey, professor de prehistòria de la Universitat de Marburg - Am-Lahn excava el poblat talaiòtic de Cala Moreia a S'Illot.

Abril de 1966 - Flaquer Melis pren possessió de "Jefe Local del Movimiento" a Capdepera.  Rafael Serra Company de Sa Pobla és nomenat Consejero Provincial del Movimiento.

Abril de 1966 - Troballa d'aigua a Sencelles a Can Reió, de Joan Pizà de Sóller a una profunditat de 162 metres.

Abril de 1966 - Mor en accident de trànsit,  Andreu Bonet Ginar de S'Horta, als 28 anys.

15 d'abril de 1966-Després de la seva estada a Mallorca l'exdictador cubà Fulgencio Batista s'embarca amb el "Ciudad de Ibiza" cap a Alacant.

No prospera el recurs contenciós-administratiu de Sebastià Feliu Quagreny per la reapropiació de l'illa de Cabrera, expropiada per l'exèrcit l'any 1916, i que tenia per objetiu l'explotació turística.

L'Ajuntament de Palma aporta 800.000 pessetes en compensació del desallotjament de les famílies gitanes del Molinar.

23 d'abril de 1966 - Antònia Ensenyat Pujol de 67 anys  és agredida en el camí de Son Mas d'Andratx, iles lesions rebudes provoquen la seva mort el dia 12 de maig.

L'Ajuntament aprova el Pla d'Ordenació Especial de la Platja de Palma.

Maig de 1966-Les autoritats franquistes mallorquines regalen a Perpinyà una estàtua del rei Sanç de Mallorca obra de Frederic Marès.

Maig de 1966 - Ciutadans alemanys compren Biniagual per tretze milions de pessetes.

Maig de 1966 - La despesa per a la renovació de la teulada de la parròquia de Bunyola promoguda pel rector Bartomeu Bosch arriba a les 393.920 pessetes.

4 de maig de 1966-Mor el músic Joan Maria Thomàs Sabater  fundador de la Capella Clàssica.

11 de maig de 1966-Manifestació de sacerdots a Barcelona

Maig de 1966 - La Comissió provincial d'Urbanisme aprova la urbanització de Sa Punta Pelat i Tancat de Sa Torre a Porto Cristo.

Maig de 1966- Entra en funcionament la màquina de neteja d'algues Derruppé comprada per l'Associació Sindical de Veíns de la Platja de Palma.


13 i 14 de maig de 1966 - Pluges a Andratx.

Juny de 1966-Detencions de Marcelino Camacho, José Hernando, Ceferino Maestu i Martínez Conde a Madrid.

Juny de 1966 - La Cooperativa Agrícola de Muro exporta 859.800 quilos de patates i la de Sa Pobla, 17.596.925 quilos.

14 de juny de 1966 - El vol d'anada i tornada de Palma a Perpinyà es paga a 100,50 francs.

       

Sureda Meléndez,  Sampol, Llinàs

19 de juny de 1966- Una delegació institucional balear es desplaça a Perpinyà per tal de lliurar una estàtua del rei Sanç, obra de l'escultor Marès i costejada per suscripció popular. La delegació estava formada pel batle de Ciutat, Máximo Alomar Josa, els regidors Sureda Menéndez, Fiol, Tous i Homar, amb la banda dels Tamborers de la Sala; els batles de Maó, Gabriel Seguí, de Ciutadella, José M." de Olivar, i d'Eivissa, Mario Tur de Montis; el President de la Diputació Provincial amb els diputats Sampol, Solivellas, Garau i Salvà; Mn. Bartolomé Torres Gost, en representació del Bisbe de Mallorca; el canonge Andrés Caimari ; el Delegat Provincial d'Informació i Turisme, Francisco Soriano Frade; la delegada de la Secció Femenina de Falange Espanyola Tradicionalista Antonia Llinàs,  els acadèmics Jaume Salvà i José de Oleza, en representació de la Comissió de Monuments; el Marquès de la Torre i el Comte d'Olocau, per la Unión de l'antigua Nobleza; el Delegat Provincial de Belles Arts Guillem Rosselló Bordoy, el Cònsol de França a Palma Jean Maurice. De la Societat Arqueològica Lul·liana hi van estar els Srs. Alomar, Font Obrador, Mascaró Pasarius, que duia a més la representació de l'Obra Cultural Balear, Oleza, Puigdorfila, Salvà Riera i Truyols Dezcallar.

Juliol de 1966 - Inici de les obres de la nova presó provincial de Balears a Palma.

17 de juliol de 1966-La Societat Arqueològica Lul·liana diposita en el Museu de Mallorca vint-i-quatre taules gòtiques.

25 de juliol de 1966-Moisès Tshombé passa alguns dies de vacances a Mallorca.

Agost de 1966-La gamba es ven a 250 pessetes el quilo.

Agost de 1966-Construcció del nou Club Nàutic de Porto Colom.

Agost de 1966 -Moren 12 persones i 124 resulten ferides a les Balears en accidents de trànsit.

Setembre de 1966 -Curs de mallorquí en el col·legi Fra Joan Ballester de Campos.

setembre de 1966 -Juan Amengual Rotger de Búger fa construir el Museu de Cera

setembre de 1966 -Entra en servei el primer helicòpter destinat a la vigilància del trànsit per carretera a Mallorca.

setembre de 1966 - Palma disposa de 27,6 telèfons per cada 100 habitants i de 181 vehicles per cada 1000 habitants.

setembre de 1966 -Obres de restauració del Palau de l'Almudaina

setembre de 1966 - Els albercocs es paguen a Campos a 4 pessetes el quilo.

setembre de 1966 -Inauguració del nou camp d'esports de Llucmajor.

setembre de 1966 -Jaime Enseñat Juan era regidor de l'Ajuntament franquista d'Andratx.


Setembre de 1966- Julián Sánchez del Monte és el nou delegat sindical vertical d'Andratx.

Rafael Enseñat Tomàs, és el Secretari de la Hermandad de Labradores d'Andratx.

Inauguració del grup turístic "El Pueblo" aprop de la Platja de Palma.

Manacor: L'ametlla es paga entre les 18 i 19 pessetes per quilo.

10 de setembre de 1966- Una cova del primer bronze de Cala Salomó (Calvià) és declarada Monument Històric Artístic, però aquest fet no va ser suficient i va ser destruïda.

10 de setembre de 1966-«Sa Cova de Sa Nineta» o «Caseta del Caçador» és declarada Monument Històric Artístic per el decret 2563/1966.

11 de setembre de 1966- Ingressen a la presó Dionisio Ridruejo, Alfonso Sastre i Armando López Salinas, després de negar-se a pagar una multa per haver intervengut en un acte a la Facultat de Ciències Econòmiques i Polítiques de Madrid el 20 de maig.

13 de setembre de 1966 -Plou a Alaró.

28 i 29 de setembre . Cauen 71 litres de pluja per metre quadrat a santa Maria del Camí.

Setembre de 1966 - Nomenament de Jefe local de
Juventudes de Campos, del tinent de batle Antonio Lladó Mora.


Una trentena d'alumnes participen en el curs de "mallorquí" organitzat per l'OCB a Campos

Setembre de 1966 - Es lliura a Cuba el vaixell-frigorífic  "Las Mercedes", construït en els
"Astilleros Palma, S. A.".per preu de setanta milions de pessetes.

31 de setembre de 1966- Plou a Andratx

Venda de Solleric de Can Salar a Jaume Gilet de Palma

Octubre de 1966-Reforma del Passeig des Born.

2 d'octubre de 1966-Inauguració del temple de les dominiques de Ca Sa Senyora.

10 d'octubre de 1966-Son Fornés (Montuïri) és declarat Monument Històric Artístic pel Decret núm. 2563

12 d'octubre de 1966-El missioner colonialista espanyol Jeroni Boscana és proclamat fill predilecte de Llucmajor.


jaime enseñat alemany

16 d'octubre de 1966 - Jaime Enseñat Alemany, propietari de la Urbanització Playa de Alcúdia puntualitza en el ABC del dia 18 que no té res a veure en les discrepàncies generades a la direcció de Playa Esperanza d'Alcúdia, amb la que llinda juntament amb la urbanització del "lago menor", propietat de Nicolás Riera Marsà a qui elogia per haver urbanitzat els terrenys pantanosos.

17 d'octubre de 1966- Concessió d'ocupació de 26,25 metres quadrats de domini públic a Balears a Juan Juan Bordoy de Portocolom (promotor de la urbanització de Cas Corso) per a la construcció d'un espigó.(BOE 265).

17 d'octubre de 1966- Concessió d'ocupació de 58 metres quadrats de domini públic a Balears a Gabriel Castell Enseñat per a la construcció d'una caseta per a guardar el bots, solàrium,camí i escales.(BOE 265).

Concessions de domini públic:

Resolución de la Dirección General de Puertos y Señales Marítimas por la que se autoriza a don Miguel Sirer Garau (antic regidor franquista de Capdepera) para ocupar una parcela de dominio público (27,28 metres quadrats) en la zona marítimo-terrestre del puerto de Cala Ratjada (BOE 265).

Resolución de la Dirección General de Puertos y Señales Marítimas por la que se autoriza a doña Juana Maria Bosch Flexas para ocupar una parcela de dominio público (114 metres quadrats) en la zona marítimo-terrestre en "Sa Cova Rotja" del Puerto de Andraitx (BOE 265).




10 de novembre de 1966- Decret d'Indult General.

13 de novembre de 1966 -Gabriel Tous Amorós, Rafael Colombás Llull,Miguel Bernat Arbós i Guillermo Oliver Salas són els candidats més votats a les eleccions municipals franquistes a Palma.
Per el terç de representació sindical els regidors electes a Palma són: Gabriel Bennásar Amengual,Antonio Bernat Salom, José-María Pereiro Randulfe i
Pedro Pujol Palmer.
Per el terç d'entitats són elegits:Lorenzo Oliver Quetglas,José Planas Montanyà, Miguel A. Llauger Llull i  Guillermo Sureda Meléndez.

novembre de 1966 - A Algaida els regidors franquistes electes són: Rafael Oliver Pujol i Bernardo Sastre Crespí, pel terç de caps de família i Antonio Mulet Barceló i Pedro Puigserver Pou en representació del terç del sindicat vertical.

Novembre de 1966 - A Binissalem els regidors franquistes electes són: Juan Morey Martí, Pedro Fullana Sastre, Guillermo Martí Villalonga i Juan Pascual Comas.

novembre de 1966 . Nous regidors franquistes amb poca participació a Andratx:
Bartolomé Bosch Palmer, Juan Pujol Pujol,Gabriel Palmer Coll, Antonio Calafell Enseñat,Jaime Alemany Massot i Guillermo Enseñat Alemany.


Novembre de 1966 - Són nous regidors franquistes a Inca: Miguel Gelabert ,Mateo Ferrer, Bartolomé Tous Llompart i Tomás Vaquer Bibiloni.

Novembre de 1966 - Són nous regidors franquistes a Llucmajor: Mateo Caldés Taberner,Antonio Monserrat Boscana, Antonio Monserrat Tomás i Damián Ferretjans Barceló

Novembre de 1966 - Són nous regidors franquistes a Manacor: Lorenzo Femenías Duran , Pedro Sureda Llinàs, Pedro Galmés Riera i  Martín Mascaró
Galmés

Novembre de 1966 - A Muro són nous regidors franquistes: Jaime Mulet Salamanca, José Maria Segura Aguiló, Jaime Boyeras Noceras i Antonio Moragues Fornés.A Selva :Pedro Antonio Vallcaneras Reus,  Matías Marcé Far, Bernardo Seguí Coll i Bartolomé Morro Sastre. A Campos són nous regidors franquistes: Gabriel Burguera  Adrover i Juan Mas Ballester. A  Capdepera:Antonio Garau Nebot i Jaime Sancho Moll.A Sant Joan, Francisco Company Bauza,  Antonio Sastre Gaya,  Francisco Bauza Alzamora i Antonio Ferriol Antich. A Santa Maria del Camí: José Martorell Fuster, Juan Vich Parets, Miguel Coll Roca i Pedro Roca Matas.

26 de novembre de 1966-Inauguració oficial per part del catedràtic Martí de Riquer de l'ensenyament dels cursos comuns de Filosofia a l'Estudi General.

A  Sa Pobla : Jorge Company Franch, Juan Celia Vallespir, Pedro Aguiló Aguiló ,Gabriel Font Vallespir,  Rafael Serra Company (segona reelecció) i Ignacio Valls Forteza.
A  Santanyí:Jaime Lladó Escalas ,Silvestre Vicens Vidal, Blas Bonet Massanet i Jaime Bennásar Adrover. A Pollença:Bernardo Oliver,Juan Ochogavía Coll, Pedro J. Cifre i Bartolomé Joy. A Sóller: José Aguiló Forteza, Damián Bauza Pizá, Damián Noguera Trías, Antonio Bisbal Marroig.





novembre de 1966 - José A. Ferreiro Piñeiro és el nou delegat provincial d'Informació i Turisme. Juan Morey Llabrés és el nou delegat de la Hermandad de Labradores y Ganaderos de Capdepera. Antonio Lladó Mora de la Vieja Guardia de Franco és el responsable de la OJE a Campos.

28 de novembre de 1966 - Commmemoració a Andratx de la fundació de Falange amb les intervencions del cap local Bartolomé Pujol, i els falangistes Bartolomé Bosch i Rafael Enseñat.

Desembre de 1966 - Fundació del grup musical Z-66.

14 de desembre de 1966.- Aprovació de la Llei Orgànica de l'Estat Espanyol amb el 95,90% dels vots emesos.(A Fornalutx, 394 votaren si, 1 votà no i 4 en blanc).

Els vots de Franco en la premsa franquista:

Lloseta también dijo sí a la Ley Orgánica del Estado, presentada por el Caudillo a la opinión nacional mediante Referendum. Los datos pertenecientes a nuestra localidad son los siguientes: Total votos: 2160; Votaron SI: 2.143; votaron NO: 6; votos en blanco y nulos: 11. Del censo Electoral votó el 97'73 por ciento.




31 de desembre de 1966 - Durant l'any han arribat  a les Illes Balears 49.597 avions i 2.719.675 passatgers,
amb un augment de 2.666 vols i 454.045 persones sobre l'any 1965.

Any demogràfic a Pollença: 155 naixements (77 nins i 78 nines) i 100 defuncions (56 homes i 44 dones)

.

Any demogràfic a Campos:99 naixements (50 nins i 49 nines) i 76 defuncions (37 homes , 37 dones, 2 menors)

Any demogràfic a Muro: 99 naixements (51 nins i 48 nines) i 56 defuncions, (27 homes i 29  dones)

Any demogràfic a Son Servera: 50 naixements (28 nins i 22 nines) i 33 defuncions (17 homes i 16 dones)

Any demogràfic a Porreres:73 naixements (30 nins i 43 nines) i 57 defuncions (27 homes i 30 dones)

Any demogràfic a Llubí: 41 naixements (19 nins i 22 nines) i 19 defuncions (8 homes ,10 dones, 1 nina)

Any demogràfic a Consell: 39 naixements (23 nins i 16 nines) i 22 defuncions (14 homes ,8 dones)

Any demogràfic a Algaida: 32 naixements (21 nins i 11 nines) i 53 defuncions (25 homes ,28 dones)

Any demogràfic a Lloseta: 82 naixements  i 30 defuncions.

Any demogràfic a Artà: 85 naixements  i 56 defuncions.

Any demogràfic a Santanyí: 69 naixements i 49 defuncions.

Any demogràfic a Alcúdia: 50 naixements  i 27 defuncions.

Any demogràfic a Deià: 8 naixements i 6 defuncions.