Any 1971: Accedir a altres pàgines del mateix any: 1,  2 , 3 , 4, 5, 6

L' any 1971 en la memòria

Tenia  18  anys quan vaig deixar de treballar en una empresa de vins propera a la via del tren per tal de doblar el meu sou, tot i que amb un contracte vinculat  només al temps de durada de  l'obra que Dragados y Construcciones feia al port de Palma.  Vaig entrar de llister en una  oficina d'obra que comprenia els edificis de  l'actual Club de Mar. Cada matí ma mare em preparava la fiambrera del dinar, perquè eren molts pocs els dies que em podia permetre el luxe de dinar a l'Estació Marítima de Barcelona o a la de València.  Aquells restaurants de la primera planta on actualment embarca el passatge eren massa cars, i acabaren tancats, però jo també hi vaig dinar moltes vegades. Arribava  a la feina en l'autobús que feia la línia del Passeig Marítim, un servei tan ineficaç aleshores com ara, perquè els autobusos passaven per allà com ara  cada mitja hora, i si hagués de fer una avaluació del servei , diria que amb la democràcia hem empitjorat, perquè ara som molts més, però la gestió en aquest cas és més inútil. Aleshores vivia al Camp Redó i havia d'agafar dos autobusos per anar a la feina.

S'ocupava  del bar de l'estació Marítima de Barcelona un alaroner que amb el temps es faria famós a un restaurant d'Orient tallant porcelletes amb el plat a la manera castellana. D'aquella obra encara m'arriben a la memòria  les cares d'alguns personatges:  els aparelladors Rayó,  i Vicente Garcia, els Collado,  Enrique Cabello, Garcia Delgado, el meu cap d'oficina Prats, Manuel Garcia el responsable del magatzem, i el altres oficinistes, Mariano de Lleó i un home que més tard seria un responsable de l'associacionisme veïnal a Palma.

La construcció del moll de iots es feia a la brava, de manera que la mar s'omplia de terra  i quedaven al mig enormes basses on per força els peixos morien atrapats. Els escafandristes treien roques per a trencar, plenes de "dàtils", aquelles escopinyes marronoses semblants als musclos que gairebé mai es comercialitzaven, i ara menys encara.

Cada dia havia de passar llista dels homes que treballaven, de les hores normals que feien i de les extraordinàries, de les escarades, o dels punts que els encarregats d'obra havien pactat amb ells en funció de la tasca., i no era una feina gens ni mica fàcil, perquè els obrers havien de cobrar cada setmana, perquè en aquell moment la oferta de feina era tal que contractàvem a la gent que acabava de posar els peus a terra provinents d'Alacant o de València . Jo mateix portava a segellar les noves cartilles de la Seguretat Social a l'Institut Nacional de Previsió que aleshores tenia la seu al Gran Hotel actual, i feia cartilles a persones que venien a treballar durant dos dies o tres i que després desapareixien. Els oficials cobraven a 45 pessetes l'hora i si no tenien escarades o bonificacions per tasca ben aviat desapareixien perquè una empresa competidora els pagava a 50 pessetes per hora. Tot plegat, fer els sobres setmanals era un gran embolic.

Aleshores ja hi havia sindicalistes. Alguns de la Falange, com Antonio De la Rosa, que vivia a un pis de protecció oficial de Corea. Els principals beneficiaris dels habitatges de protecció oficial de Corea i d'altres indrets en temps del franquisme eren els afiliats a la FET i de las JONS. De la Rosa em va presentar una vegada un vell falangista abatut i malalt , també a Corea,  que reivindicava la necessitat del retorn dels esquadristes violents per tal de defensar la "Pàtria" de la degeneració del moment.

En aquella obra hi havia comunistes, malgrat les llistes negres que l'empresa passava  a totes  les oficines, però els enllaços sindicals o eren falangistes o eren els que l'empresa havia aconsellat, però que amb el temps també anirien a la seva .

Juan Díaz, era un picapedrer comunista que treballava d'oficial de primera i que va ser amb el temps va ser militant del PCOE dirigit per Sotero Ortiz. Juan Díaz era un d'aquells homes sempre habitual junt amb el jove Pau a la paradeta que posava el PCOE, que tenia la seu damunt un quisc de la Porta de Sant Antoni. En Pau de Son Sardina omplia les parets de Ciutat amb la falç i el martell, i possiblement va ser un dels grafiters comunistes amb més presència a Ciutat en els anys 1980.

Luís García, un cordovès que també treballà al Club de Mar, era un oficial de segona que seria després militant de les Comissions Obreres.

La veritat és que el moviment sindical era nul i que cadascú anava a la seva, a fer més hores, a tenir més tasques i bonificacions, a tenir més treball d'escarada.  Les preocupacions d'alguns obrers eren cobrar cada dissabte i tenir doblers per tal de poder anar de putes.

Escric d'una de les empreses que aleshores tenien més treballadors de la construcció a Mallorca i d'una de les obres més importants del moment, de la qual jo era llister.

En el mes d'octubre de 1971, jo mateix em vaig preavisar del comiat establert en contracte , em vaig fer la nòmina i vaig acabar aquell cicle de vida a Dragados.

Aviat però vaig entrar a una altra empresa constructora, Comylsa, que tenia la seu al passeig de Mallorca. Vaig començar a fer feina de llister-magatzemer a l'obra de Cala Major. Tenien altres obres a Cala Vinyes. M'havia d'aixecar molt prest per tal d'arribar del Camp Redó a la Plaça de la Reina i agafar l'autobús fins a Cala Major, i en canvi acabava la feina molt de nit, a l'oficina es passava fred, i només disposava d'un bidó amb estelles. Els llisters que m'havien precedit havien durat molt poc i jo vaig decidir deixar la feina a final  de desembre. 

Tampoc en aquella obra es va produir cap moviment sindical, tot i que les maneres de fer de la direcció i dels quadres mitjans de la companya era bastant pitjor en el tracte que la que havia conegut a Dragados.

Llistat dels Consejeros Provinciales del Movimiento durant l'any 1971

Julio Barrado Torres, del Frente de Juventudes

Gabriel Ramon Juliá era el batle franquista de Llucmajor.

Accés al llistat dels "Consejeros Provinciales del Movimiento"

Gener

Detencions al Carrer Elcano de Bilbao

1 de gener de 1971 Xile: el govern de Salvador Allende nacionalitza la banca privada

12 de gener de 1971Col·loquen duesbombes contra Robert Carr, ministre promotor de la llei contra la vaga
          

29 de gener de 1971 Assalt feixista a la Camera del lavoro de Milan. Arrestats els feixistes Franco Petronio, Giovanni i Graziano Luttemberger, Nestore Crocesi, Biagio Pitarresi, Giuseppe Ollearis, Alessandro Torti, Roberto Bravi, Gianfranco Mari
30 de gener de 1971 Britànics disparen contra la marxa dels drets civils
31 de gener de 1971 Llançament de l´Apollo XIV tripulat per Shepard,Mitchell i Roosa
 S´obren les línies telefòniques entre les dues parts de Berlin
Febrer de 1971 Vaga a la Ford britanica (9 setmanes)
Febrer de 1971 Tropes sudvietnamites entren a Laos
Febrer de 1971 """Nova Resistència"" de l'Esquerra Proletària (Bandera Roja):pescant en aigua tèrbola"
2 de febrer de 1971 Assassinat Domenico Centola, jornaler, per trets de la policia en una vaga a Foggia
3 de febrer de 1971  L' Opep fixa unilateralment els preus del petroli
4 de febrer de 1971  Fallida de Rolls Royce
4 de febrer de 1971 Feixistes del ""Boia chi molla"" llancen una bomba contra una manifestació antifeixista a Catanzaro i mor l'obrer socialista Giusseppe Malacaria i set més resulten ferits
5 de febrer de 1971  Shepard i Mitchell recullen 42,9 kilos de mostres llunars a Fra Mauro
7 de febrer de 1971 Dret de vot de les dones suïsses.

9 de febrer de 1971 El Govern egipci anul·la les nacionalitzacions
12 de febrer de 1971 Repressió d'Al Numeiry contra el Partit Comunista del Sudan.

15 de febrer de 1971 -  "Un sector importante de los empresarios españoles acaba de manifestar muy recientemente su preocupación por la crisis industrial española. Aquí se puede hablar, fundamentalmente, de tres hechos (...), la violencia social que ya empieza a manifestarse con coacciones sobre los mandos medios o incluso con violencia fisica sobre determinadas personas directivas de empresas y la politización de los conflictos sociales creada por minorías que se mueven con una libertad inconcebible. (Balance, Editorial)

22 de febrer de 1971- Hafiz al Assad president Siria
24 de febrer de 1971 Algeria nacionalitza el gas.

Marc de 1971- Llegit a "Flecha Roja" portaveu dels estudiants marxistes-leninistes (maoïstes):

Durante el mes de febrero, en muchas facultades se desencadenó una campaña de desinfección de sociales y chivatos. En Derecho, filosofia (Pedralbes), Ciencias, los sociales que antes se paseaban tranquilamente por los pasillos tuvieron que salir corriendo delante de los estudiantes cuando intentaron acercarse a los carteles. En algún caso estuvieron 10 días sin aparecer, hasta que se cerraron las facultades. Sin embargo no se ha llegado a la expulsión efectiva de estos indeseables y algunos de ellos todavía se atreven a pisar las facultades. La denuncia e identificación de los sospechosos en las asambleas y su expulsión de las facultades son objetivos fundamentales que hay que conseguir .

También algunos bedeles han dado claras muestras de cumplir una función represiva, identificando a los estudiantes más combativos, dando listas de los mismos a los sociales, e incluso arrancando c a r t e l e s en algunos casos; los bedeles del cuerpo especial que depende directamente del gobernador han actuado como lo que son- unos de los principales colaboradores de la policía. Esto ha llegado ya a extremos muy graves en la facultad de Ciencias (Central) donde uno de los bedeles que está habitualmente en la garita de la puerta sacó la pistola para obligar a un estudiante a que le enseñara el carnet para poder entrar.

Hay que expulsar de una vez a éste y a todos los bedeles-policías. Cunado la acción de los estudiantes ha ido elevando el nivel de lucha y conciencia política, los grises han hecho inevitablemente su aparición. Evitar que la policía arranque los c a r t e l e s , defender las asambleas impedir que los grises entren en las facultades son objetivos fundamentales de la lucha a n t i r r e p r e s i v a . Aquí hay que combinar del modo más adecuado la participación masiva de todos los estudiantes y la eficacia del enfrentamiento. Creemos que sigue siendo válida la consigna que lanzamos a mitad de trimestre- .CADA VEZ QUE ENTRE LA POLICIA PARAR LAS CLASES HASTA QUE SE VAYAN.

Al mismo tiempo, se han desarrollado algunas formas de violencia que hay que perfeccionar todavía más. En Derecho y Filosofía (P) se levantaron barricadass en las puertas para impedir la entrada de los grises , habiendo enfrentamientos con piedras, en la Central se les arrojó un banco y papelera, etc.


Març de 1971- Un mort, cinc ferits,300 detinguts a Córdoba ,Argentina

Març de 1971-Escissió del Pakistan Oriental i proclamació de Bangla Desh
2 de març de 1971- Posada en marxa de la central nuclear de Santa Maria de Garoña

El 3 de març de 1971, es produeix un atemptat a l'estació de ferrocarril  de Castelldefels, que s'atribueix al Front d'Alliberament de Catalunya.
4 de març de 1971  Discurs de Fernàndez-Miranda.Valladolid.

El 7 de març de 1971, un atemptat atribuït al Front d'Alliberament de Catalunya, contra  l'oficina de recaptació d'impostos de la Sagrera (Barcelona), ocasiona la mort del Guàrdia Civil ,Dionisio Medina Serrano.
 Neu a Lluc, A Ciutat 4 graus a les 16 hores.
8 de març de 1971 Mor un guàrdia civil en un  atemptat a Barcelona
78 alumnes expedientats  a Alcalà
Manifestació de treballadors de Zurich-Vita
Cecilia de Borbó Parma expulsada
9 de març de 1971 3 soldats morts a Belfast
 
10 de març de 1971 William Mac Mahon premier australià
Triomf d' Indira Gandhi
11 de març de 1971  Llei Sindical


12 de març de 1971 Cop militar a Turquia
13 de març de 1971-Detencions de membres del Partit Comunista (internacional) a Valladolid
Eduardo Pardo jutjat per propaganda ilegal
15 de març de 1971 Detenció de 40 membres de la Mesa Herrialde 1
16 de març de 1971  35 acomiadats Maquinista
Vaga al pou de San Mames.Hunosa
Vaga a la Facultat de Ciències Politiques,Complutense
 Vaga a Urbanizaciones y tranportes de Barcelona
17 de març de 1971- Vaga a la Universitat Laboral de Sevilla
17 de març de1971 Govern laborista de Trygve Bratteli. Noruega.

17 de març de 1971 - Miguel Pastor Vaquer és el nou batle franquista d'Artà.

Març de 1971-El batle de Palma, Gabriel Alzamora , multa en 500 pessetes diàries a Aparcamientos Insulares per la paralització que es produeix des de les festes de Nadal de les obres de l'aparcament de la Plaça Major.


21 de març de1971 Assemblea de la Guàrdia de Franco a Andratx
23 de març de 1971 200 miners reclosos a Villanueva
23 de març de 1971Agressió al Doctor Canals.Barcelona
25 de març de 1971 La policia mata 35 obrers a Calcuta
26 de març de 1971- Pérez Olea president del Sindicato Nacional de Construcción
26 de març de 1971-  Antonio Gibello director del diari El Alcazar
26 de març de 1971- Aprovació de la IIIª Fase del Pla Alzamora
26 de març de 1971 Mario Rossi del grup terrorista d'esquerra XII d'Octubre mata en un robatori a Alessandro Floris. En el grup hi era infiltrat el feixista Diego Vandelli
27 de març de 1971 Tancament de la Universitat de Barcelona
28 de març de 1971 Elecció de Consejeros del Movimiento a les Balears

Imatge de La Vanguardia del Pueblo

Imatge de portada de La Vanguardia del Pueblo del mes d'Abril- Igualada

Abril de 1971 Manifestació a Vigo en commemoració de la revolució de 1846. És detingut Xavier Alonso Salgueiro amb una bandera gallega.
5 d'abril de1971Tancament Ecole Normal Superieur
5 d'abril de 1971 Vaga als Ferrocarrils britanics
6 d'abril de 1971 Cepeda y Reyes pro aplicació de l'article 18
 
7 d'abril de 1971 Vaga general a Italia pel dret a l'habitatge convocada per la CGIL, CSL i UIL a Itàlia
13 d'abril de 1971 - Orde de captura contra els neonazis Franco Freda, Giovanni Ventura i Aldo Trinco per les bombes del 1969.

16 d'abril de 1971 - Francesc de Borja Moll obté el Premi d'honor de les lletres catalanes.

17 d'abril de1971 Federacio d´Egipte,Siria, i Libia

18 d'abril de 1971
 Ali Sabri ex-vicepresident d'Egipte és empresonat.
Assalt feixista contra la Universitat estatal de Milan

23 d'abril de 1971

Detinguts a Palma John Lennon i Yoko Ono acusats d'haver segrestrat una filla d'un matrimoni anterior de Yoko.

27 d'abril de 1971-Pintades subversives a barris de Palma per la Llibertat i l'Amnistia, contra la dictadura i contra el sindicat vertical.
28 d'abril de 1971 Surt Il Manifesto, diari.

Es fan tres detencions a Palma en relació a una tirada d'octavetes de les Comissions Obreres.
Maig de 1971 Vaga salvatge a la Renault Francesa.

Imatge de la revista La Vanguardia del Pueblo

Imatge de la primera pàgina de La Vanguardia del Pueblo.

1 de maig de 1971- A La Vanguardia del Pueblo (Igualada), es llegeix:

Para intentar un nuevo " Relanzamiento " de la economía se ha abierto en nuestro país , un proceso inflacionista , con las consecuencias , ya de todos conocidas. Desproporcionadas subidas de precios , frente a los topes salariales , del 6 al 8 % que dejarán el nivel de vida de los trabajadores y demás clases populares a la altura igual o inferior , a la de 1970 , aumentos de los ritmos de trabajo , etc.,etc. En definitiva ,sobre-explotando a la clase obrera y capas populares ; que son los que en estos años han soportado todo el peso de las crisis capitalistas.

13 de maig de1971- Antonio Piza contra Damia Ferrà
15 de maig de 1971Vaga de fam de Telesforo Monzón

24 de maig de 1971- Toc de queda a Istanbul
Acord militar Egipte-URSS
26 de maig de 1971 Guerra de Bangla Desh
28 de maig de 1971 Llançament del Mart 3
30 de maig de 1971  Llançament del Mariner 9
Juny de 1971 Suspensió de 4 mesos a Triunfo.

Juny de 1971: Editorial d'Adelante, periòdic de la Joventut Comunista Ibèrica (vinculada al POUM ) sobre les eleccions del sindicalisme vertical:


Las tentativas del régimen de recobrar el equilibrio,amordazando por todos los medios a la clase obrera tanto por una represión acentúada contra los militantes obreros que por la via de las elecciones sindicales, para poder resolver en toda quietud el problema de la sucesión a Franco, han sido un fracaso completo.La necesidad de"matar el gusano por lo sano", reforzando las medicas represivas(la represión selectiva en el seno de los militantes obreros),las detenciones arbitrarias y las torturas,es un imperativo inherente al sistema que no puede prescindir de un cierto margen de represión.

Si por una parte esto le impide poner en pié una política coherente de -tipo "integrista" como la practicada en las"democracias occidentales,le resulta por otra parte imprescindible para guardar en todo momento el control de la situación. Las elecciones sindicales forman parte de un conjunto definido en el que tienen por complemento la represión acentuada.Para los burócratas falangistas que no quieren perder sus privilegios,en este caso los cocedores de la CNS,era la ocasión de sacar un beneficio politico dé las manifestaciones que realizaron durante el Proceso de Burgos,y reintegrarse en la institución denuevo como "perros de guarda" del proletariado.Para el Opus Dei era una ocasión única,después de la "limpieza" . realizada por la policia,de presentar  frente a 3O  organismos extranjeros las elecciones como algo aceptado y garantizado por los obreros, en vistas al Mercado Común.  A estas maniobras la clase obrera ha contestado de manera inequivoca.

En Asturias ,la participación ha sido ridicula,; en Euzkadi el éxito anunciado por la prensa, falangista se traduce en realidad con estas cifras significativas;Imenasa votó el 2% (el único que salió elegido solo obtuvo un voto:el suyo),Potasas 30 (hay que notar que por cada 5 o 6 obreros hay un encargado),Pefrisa 2,3% en el taller,Super-Ser 1% en el taller,Eaton,  boicot absoluto.Es mas aún,en Barcelona los trabajadores en huelga de SEAT han hecho dimitir a los que acababan de eligir.La clase obrera española ha mostrado el interés particular que presentaba para ella rechazar el marco propuesto por el régimen fascista.Esta actitud tiene una gran significación politica:es el fin de las esperanzas de integrar la clase Obrera al régimen y concretiza la situación actual de la lucha de clases marcada por una ofensiva general del proletariado. La tarea esencial que se presenta actualmente a la Juventud Comunista Ibérica es organizar en el seno de la ofensiva del proletariado a capas cada vez mas extensas de jóvenes en torno a sus problemas propios como capa explotada y oprimida de la sociedad capitalista,centralizar las energías del elemento motor que es la juventud en una organización revolucionaria de la juventud que permita dar un alcance mayor a las nuevas luchas que se preparan,en torno a la unidad de todos los trabajadores realizada mediante el Frente Único Obrero.

Segueix en el mateix Adelante (JCI):

Damos aqui los resultados recibidos de participación a las
elecciones sindicales en Asturias:
•Cuencas mineras: votó el 10%
.Factoria de Uninsa de Veriña: votó el 1%
•Factoria de Uninsa de Gijon: votó el 20%
•Fabrica de Laviada de Gijon: votó el 15%
.Ramo de construcción de Gijon: abstención total.
•Factoria Uninsa de La Felguera: votó el 30%
•Factoria Duro Felguera: votó el 50%.
•Fabrica de material refractario: votó el 35%
• Empresa minera "LA CAMOCHA" de Gijon:no se votó por ningún jurado
ni enlace sino por una señora que tiene una cantina a la entrada del
grupo minero.
Como se puede comprobar, el 30"-(de promedio) de participación
clamado por los pregoneros del franquismo y por el Partido Comunista
que llamo a participar activamente,están lejos de ser alcanzados.

3 de juny de 1971-Atemptat contra els estudis de Televisió Espanyola de Miramar atribuït al Front d'Alliberament de Catalunya.
 Mor Miguel Maura i Gamazo
Explosió de 4 bombes a Lisboa
4 de juny de 1971-Vaga de funcionaris públics a França
Mor Gyorgy Lukacs, filòsof hongarès a Budapest

6 de juny de 1971- Atemptat atribuït al Front d'Alliberament de Catalunya, contra un transformador elèctric al carrer Güell de Barcelona.
8 de juny de 1971- Salvador Allende, declara l'estat d'excepció a la província de Santiago, per l'assassinat de l'ex ministre Edmundo Pérez Zujovic.

9 de juny de 1971-"Astilleros de Mallorca" finalitza la construcció del vaixell Cala D'Or, que pot carregar fins a 100 remolcs i  destinat a Naviera Mallorquina.
10 de juny de 1971 Moren 9 estudiants mexicans  i més de 130  resulten ferits a conseqüència dels disturbis
12 de juny de 1971-Atemptat atribuït al Front d'Alliberament de Catalunya contra els jutjats municipals de Barcelona.

16 de juny de 1971- 115 metges sevillans són acomiadats
Readmesos els metges acomiadats del Hospital Psiquiàtric d`Oviedo
17 de juny de 1971 Els Estats Units accepten la devolució d'Okinawa al Japó
21 de juny de 1971- Dom Mintoff,primer ministre maltès
24 de juny de 1971  Editorial del Baleares favorable als ports esportíus.


Plataformas de Comisiones Obreres (bolletí 5) valora les eleccions sindicals franquistes:

LA POLÍTICA DEL ESTADO
Como habíamos señalado en anteriores boletines, era el gobierno quien convocaba  las elecciones, y era el gobierno el primer interesado en que la clase obrera participara masivamente. Intentaba así requebrajar la combatividad creciente, enjaular las luchas obreras dentro de sus cauces, impedir el desarrollo de nuestras organizaciones al margen de la patronal y del estado. Intentaba también dar un baño de representatividad al instrumento represivo de la patronal que es la CNS, para ver si los trabajadores seguimos engañados confiando la.defensa de nuestros intereses a ese nido de parásitos y chupones.
Tanto la organización sindical como el gobierno sabían que, de contar sólo con sus propias fuerzas, el ensayo de las elecciones descubriría el carácter ántiobrero del "Sindicato", defensor de los intereses; de los capitalistas. Pero conocedores de las divisiones en el seno del movimiento obrero, esperaban (y han acertado) que un numeroso sector participara en la farsa de las elecciones. De este modo la jugada podía ser perfecta: por una parte se cubría el expediente de la normal renovación de los puestos sindicales i por otra, servía de termómetro para ver como respiramos "los de abajo"...

EL BOICOT Y La PARTICIPACIÓN
En ciertas empresas ha habido participación "consciente", a partir del mismo esquema utilizado en las anteriores elecciones de 1966. ,Esto es, ocupación de los cargos con la ilusión de impulsar y reforzar la organización de base en las empresas. En la práctica, para intentar cambiar desde dentro la Organización sindical y para utilizar los cargos en tinglados políticos a otros niveles»
Salta a la vista la diferencia entre la situación actual y la de las anteriores elecciones. En el año 1966 prácticamente todos creían en la posibilidad de destruir la CNS desde dentro, y de impulsar simultáneamente el movimiento de comisiones obreras. Ahora, en cambio, los trabajadores más conscientes han hecho la experiencia de aquells ilusiones y han visto el precio que el movimiento obrero tuvo que pagar. La factura ha sido elevada tanto por el námero de compañeros entregados a la represión, como por los obstáculos que representa aquella vía de cara al verdadero desarrollo de nuestras organizaciones.

ALGUNOS RESULTADOS SIGNIFICATIVOS
Tanto la organización sindical como el gobierno han dado como siempre cifras falsas de la participación obrera en las elecciones. He aquí algunos datos recogidos por obreros de empresas de nuestra ciudad. En algunas empresas el boicot ha sido casi absoluto» Philips de plaza España 630  no votan y 70 votos en blanco. En la factoría principal de Indo, con 6O0 trabajadores, sólo votaron 50. En Stilok de los 600 obreros más del 95 % van al boicot y rompen las papeletas. En Faessa la gente ha puesto en la papeleta "es trampa", pero casi la mitad no ha votado.
Cuando la empresa amenazaba o presionaba para que votasen,  muchos obreros que estaban por el boicot han votado en blanco. En Roselson, por ejemplo, hubo 15 % de boicot y 45 % votos en blanco i la votación se hizo por secciones, momentos antes se había en»-
tregado la papeleta. La reacción de mucha gente ful de no votar, pero los encargados fueron diciendo que estaban de acuerdo en que no votasen, pero que entregasen la papeleta. Así muchos trabajadores se quedaron convencidos de que entregar la papeleta en blanco era no votar. En Ingra la votación se efectuó el sábado. Media hora antes de la salida la empresa fue dando la papeleta uno a uno y diciendo que al salir entregasen el voto y a continuación cobrarían la semanada. Uno a uno fueron pasando a la sala de votación donde estaban colocadas dos mesas de manera que para cobrar era imprescindible pasar por la mesa de votación.
En empresas combativas donde se presentaba gente a elecciones y se había hecho propaganda por el boicot, la abstención ha oscilado entre el 20 % y el 60 %, como en SEAT, Maquinista, Cispalsa. En Banca, el boicot ha sido importante, llevándose la palma el Guipuzcoano con el 80 % y Banesto y Exterior con el 50 % de boicot.



8 de juliol de 1971-Un decret defineix la Cartoixa de Valldemossa i els seus voltants com "conjunt històric-artístic".

10 de juliol de 1971- Se supenen els viatges a València , Alacant i Barcelona dels dos hidroales "Reina de las Olas " i "Princesa de las Olas" presentats a principi de temporada per excès d'avaries.


Circular del Gabinete técnicoeconómico del "Sindicato Provincial del Metal" de Barcelona: "Ante las próximas elecciones sindicales es necesario tomar las debidas precauciones para que al socaire de una falsa democracia, los grupos de presión activistas no se apoderen de una supuesta representatividad, tanto en la organización sindical como en las propias empresas".

17 de juliol de 1971-Eleccions sindicals promogudes pel sindicat vertical. Al club de iots on treballava són elegits enllaços Antonio de la Rosa (falangista) i Sebastià Buades Riber, entre altres.

27 de juliol de 1971 Eleccions sindicals fusta i olivera

setembre de 1971

 

L'empresa de Son Molines Pripps Espanyola acorda la compra de La Rosa Blanca S.A.

Comissions Obreres només té implantació a hoteleria a Hotel Latino, Aeron,Hispania,Apolo i Aeroports (sis persones). Les CCOO-(OCE-BR)  al Punta Negra,Jumbo Park, Santana i Bellver.

Aturs parcials a l'Hotel Neptuno

De l"EXCEPCIÓ" a la "MODIFICACIÓ" de la Llei de "Ordre Públic".- S'ha presentat a les Corts Espanyoles un projecte per a la modificació de la Llei d'Ordre Públic en el qual es confereixen atribucions al poder que: --Comporta la limitació cada vegada major de la llibertat física de l'individu, ja que posa en mans del Govern una sèrie d'atribucions que corresponen exclusivament als Tribunals de Justícia. --Amb la projectada creació d'un Tribunal d'Urgència, es limita, entre altres coses, el dret in substituïble de nomenar un advocat defensor. En suma, que aquesta "modificació" confereix al Govern unes mesures repressives majors que les quals ja té en situació d'estat d'excepció. Però aquestes mesures no són només físiques sinó que, alhora, porten com a conseqüència la limitació al dret de rebre educació, accés a la cultura i el dret al treball. 

15 de setembre de 1971

 Detencions a Barakaldo (ETA)

17 de setembre de 1971


Plouen 116,5 litres per m2 a Son Fuster (Alaró)
 Assassinat Carmelo Jaconis per untret policial quan era dins un comerç en el curs d'una manifestació a Reggio Calabria

19 de setembre de 1971

Plouen 116,5 litres per m2 a Son Fuster (Alaró)

24 de setembre de 1971

Plouen 123 litres per m2 a Banyalbufar

28 de setembre de 1971

 Lunik 19.-Llançament del mòdul orbital



5 d'octubre de 1971- Plouen 91 litres per m2 al far de Cabrera
 

6 d'octubre de 1971

José Alcover Llompart procurador en Corts
 Rafael Timoner,procurador Corts
7 d'octubre de 1971 Aprovada la reforma fiscal a Itàlia. Entra en vigor l'IVA

8 d'octubre de 1971

El vaixell de la Naviera Mallorquina "Cala D'Or" embarranca a la Punta Arabí de santa Eulàlia d'Eivissa i ha de ser desballestat. 

9 d'octubre de 1971

Llorenç Buades és finiquitat a Dragados y Construcciones on treballava en l'oficina d'obra de l'actual Club de Mar.

9 d'octubre de1971


14 d'octubre de 1971-Victorino Anguera Sansó,  Consejero Provincial del Movimiento
 

16 d'octubre de 1971

Tomàs Garicano Goñi, ministre de la governació dona possessió del càrrec de cap principal de Correus a Jaime Binimelis Castañer.

17 d'octubre de 1971- Plouen 101 litres m2 a Calvià.

18 d'octubre de 1971-Vaga a la Seat
18 d'octubre de 1971- Mor Antonio Ruíz Villalba, treballador de Seat, durant el desallotjament policial de la fàbrica ocupada.

7 de novembre de 1971 - Primera sessió de l'Assemblea de Catalunya.

L'Assemblea de Catalunya es constitueix com a alternativa democrática a la superació del règim franquista, al voltant dels quatre punts programàtics - Amnistia, llibertats democràtiques,restabliment de l'estatut d' autonomia del 1932 i coordinació - assumits per la majoria de les forces polítiques, sindicals i socials de Catalunya.

10 de novembre de 1971-Aprovades les obres d'inici de la Via de Cintura en el tram que uneix l'autopista a l'aeroport de Son Sant Joan  i el polígon de Son Castelló per un import de 96,5 milions de pessetes. També a¡aprova amb un import de 15,7 milions de pessetes la millora del tram de carretera entre santa Ponça i Peguera.

1 de desembre de 1971  - "La intranquilidad social está adquiriendo, en los últimos tiempos tintes sombrios, con una amenazadora escalada de conflictos laborales, y eso es también un lastre importante que contrapesa esa ambiciosa tasa de desarrollo del 7% prevista en el III plan. " (Balance, Editorial).

 

1 de desembre de 1971- La  directiva de la  "Asamblea Provincial de Jóvenes" franquista està formada per el president Antonio Terrassa Barceló (del Club Juvenil de Radio Juventud-emissora falangista), el vicepresident, Antonio López Enseñat , la secretària Inmaculada Fernández, i els vocals, Manuel Domenech Fernández (Club Radio Juventud- militant del PCE més tard), Andrés Manresa Monserrat, Antonio Enseñat Font (Círculo Jaime I, també de la Guàrdia de Franco, president de cofraries i més tard del PP), José Moreno Bosch (promotor de Talaiot Corcat) , Agustín Tudurí Torres, Guillermo Barceló Zanoguera, Jaime Mula Barceló, Gabriel Nicolau Cerdá, i Jaime Vila Munar.

3 de Març de 1971- Judici contra els dirigents de CC.OO. del Baix Llobregat Francisco Ruiz de Rockwell Cerdans i Antonio García de Siemens acusats per la policia de desacatament “a l'autoritat" El jutge, pare del futur ministre Belloch els absol.

9 de desembre de 1971-Mor Josep Costa Ferrer "Picarol", dibuixant.

13 de desembre de 1971 - Vaga del tèxtil que afecta 17 empreses de Barcelona,Sabadell i Terrassa.

13 de desembre de 1971- La Brigada Político-Social intervé el despatx laboralista del carrer Ballin de Barcelona apropiant-se de nombrosa documentació i deté a Albert Fina, Mari Carmen Rueda i Francisco Ruiz que estava col·laborant en la instal·lació d'un nou despatx del carrer Casp. Ascensión Soler va ser detinguda en el seu domicili i Montserrat Aviles va assolir escapar-se. Altres clients també van ser traslladats a la JSPB. Albert Fina i Ascensión Solé són ingressats a la presó Model.

 

14 de desembre de 1971-Gerardo Maria Thomàs Sabater és l'encarregat de la 1ª ponència del Consejo Econòmico Social Sindical de la CNS (Sindicat Vertical Franquista).

Novembre de 1971-Un incendi destrueix el retaule de Rafel Blanquer situat a la capella de les ànimes de santa Eulàlia.

Desembre de 1971- El sepulcre de Guillem de Torrella és traslladat de sant Francesc a santa Margalida.